KAN BLI FORBUDT: Avdelingsdirektør Jon Molnes i Vegdirektoratet vil ha forbud mot å skrive sms, bruke internett og sende mms når telefonen selv når mobilen er fastmontert i bilen.  (Foto: Siw Borgen/Øyvind Holst )
KAN BLI FORBUDT: Avdelingsdirektør Jon Molnes i Vegdirektoratet vil ha forbud mot å skrive sms, bruke internett og sende mms når telefonen selv når mobilen er fastmontert i bilen. (Foto: Siw Borgen/Øyvind Holst )

Vil forby sms og surfing bak rattet

Vegdirektoratet vil skjerpe kravene ved bruk av mobiltelefon i bil. De ønsker nå å forby bilister å sende tekstmeldinger og surfe på mobilen når de er på veien.

I dag har du faktisk lov til å sende melding eller surfe på internett med mobilen din mens du er ute og kjører bil, i hvert fall så lenge telefonen er fastmontert. Men det ønsker Vegdirektoratet nå å sette en stopper for.

Les også: Ekspert: – Mobilbruk er like farlig som kaffe

– Tidligere har det vært lov til å skrive sms, bruke internett, sende mms når telefonen er fastmontert. Det blir det ikke lov til i fortsettelsen. Vi har hatt en høringsrunde tidligere hvor alle høringsinstansene unisont sa at dette må bli forbudt, og det har vi tenkt til å etterkomme, sier avdelingsdirektør Jon Molnes i Vegdirektoratet.

I fjor ble hele 19.937 bilister bøtelagt for ulovlig mobiltelefonbruk mens de var ute å kjørte.

NATURLIG: Kommunikasjonsrådgiver Jan Ivar Engebretsen i NAF mener regelverket er gammeldags og at det er naturlig med en endring.  (Foto: Siw Borgen/Øyvind Holst )
NATURLIG: Kommunikasjonsrådgiver Jan Ivar Engebretsen i NAF mener regelverket er gammeldags og at det er naturlig med en endring. (Foto: Siw Borgen/Øyvind Holst )

Det var en svak nedgang fra 2010 hvor tallet var på 20.848.

12 år gamle regler

Ved Norges Automobile forbund (NAF) deler de bekymringen til Vegdirektoratet om at dagens regelverk er for dårlig.

– Regelverket er gammeldags i forhold til teknologien som har blitt forandret sterkt siden loven trådte i kraft i 2000, så det er jo på sin plass at det blir gjort en endring her, sier kommunikasjonsrådgiver Jan Ivar Engebretsen i NAF.

Les også: WHO: – Mobiltelefoner kan være kreftfremkallende

I en undersøkelse gjennomført av NAF svarer hele 64 prosent av bilistene at de snakker eller tar imot telefoner mens de kjører bil, mens 43 prosent leser og skriver meldinger. Disse tallene bekymrer NAF.

– Når du kjører bil så skal du ha full oppmerksomhet på trafikken og det du gjør selv. Når du snakker i eller bruker telefonen så er det ikke til å komme unna at du lett kan bli distrahert og kanskje ikke like lett får med deg at bilen foran deg bremser opp, sier Engebretsen.

Gjelder kun mobiltelefon

Endringene som foreslås fra Vegdirektoratet vil kun gjelde bruk av mobiltelefon og ikke annet elektronisk utstyr som for eksempel GPS.

– Det vil ikke bli omhandlet av denne forskriften, men det er noe vi følger veldig nøye med på i fortsettelsen. Så får vi se hvordan vi velger å håndtere det. Men det er viktig å si at allerede i dag rammes det av veitrafikklovens paragraf 3 som sier at vi skal være hensynsfulle, aktpågivende og varsomme når vi ferdes i trafikken, sier Molnes.

Les også: Barn føler seg oversett av foreldrenes mobilbruk

Det vil fortsatt ta en stund før de nye reglene rundt mobilbruk i bil trer i kraft.

Etter at forslaget har vært ute på høring skal det oversendes Samferdselsdepartementet som tar den endelige avgjørelsen.