Vinmonopolet er stengt dagen før helligdager: julaften, nyttårsaften, påskeaften og pinseaften. Denne regelen er utdatert mener flere toppolitikere Dagens Næringsliv har snakket med.

– Forbudet er bare egnet til å gi høyresiden ammunisjon, sier SV-leder Audun Lysbakken til avisen.

LES OGSÅ: SV vil ha vinmonopol i alle landets kommuner

– En overleving

Også Senterpartiets parlamentariske leder Lars Peder Brekk tar til orde for at vin og brennevin skal være tilgjengelig på julaften. Han mener forbudet er gammeldags.

– Dette er en overlevning, sier den nylig avgåtte matministeren.

Også Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen og Senterparti-statsråd Marit Arnstad vil ha åpent pol på de fire dagene.

Lysbakken og Arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann, Thomas Breen, mener saken må opp saken i Stortinget allerede i løpet av høsten. Selv skjønner ikke Breen hvorfor polet må være stengt dagene før helligdager og tror ikke folk flest heller forstår hvorfor det er slik.

LES OGSÅ: Frykter at nordmenn vil grensehandle mer alkohol

Ønsker de rødgrønne velkommen etter

– Fantastisk kjekt. Nå blir det et stort flertall for å fjerne tilbudet, sier leder i Stortingets helsekomité, Bent Høie (H). Han ønsker de rødgrønne velkommen etter opposisjonspartiene Høyre, Frp og Venstre.

Frp-politiker Tord Lien forteller at stengt pol på nyttårsaften provoserer ham.

– Det er lite, i en alder av snart 40 år, som provoserer meg så mye som at Staten skal bestemme at jeg ikke skal kunne kjøpe øl i en butikk som allikevel er åpen eller at jeg ikke skal kunne kjøpe en flaske musserende på nyttårsaften, skriver Lien i tv2.nos Politisk panel.

LES OGSÅ: Frp vil ha sterkøl i butikkene

– Tåpelig å gjøre åpent pol til kampsak

Senterpartiets helsepolitiske talskvinne, Kjersti Toppe sier nei til å holde Vinmonopolet åpent på dagene før helligdager. Hun får støtte av leder i Oslo Senterparti, Morten Edvardsen.

– Nyttårsaften kommer hvert år, jeg tror alle som vil kjøpe alkohol til den dagen klarer å gjøre det en dag eller to i forveien. Selv har jeg fri på nyttårsaften, og tror de som jobber på Vinmonopolet også syns det er helt greit å ha det og kunne feire dagen med familie og venner. Å gjøre åpent pol på nyttårsaften til en kampsak er bare tåpelig symbolpolitikk, mener han.

POLITISK PANEL: Bør Vinmonopolet ha åpent på nyttårsaften?