NULL HULL KOSTER: Å gå til tannlegen er langt fra gratis og kommer trolig ikke til å bli det heller, i alle fall ikke med det første.  (Foto: Åserud, Lise/NTB scanpix)
NULL HULL KOSTER: Å gå til tannlegen er langt fra gratis og kommer trolig ikke til å bli det heller, i alle fall ikke med det første. (Foto: Åserud, Lise/NTB scanpix)

Ikke gratis tannlege med det første

Ap har programfestet at tannhelse skal bli et velferdsgode. Men det vil ikke skje med det første. – Det er for mange andre formål å bruke penger på, sier helsepolitisk talsmann Thomas Breen.

På landsmøtet i 2009 vedtok Arbeiderpartiet at tannhelse «skal bli en del av det offentliges ansvar på lik linje med det øvrige helsevesen.»

Les også: Mener billigere tannlege vil gi høyere skatt

– Spørsmålet er hvordan man skal innrette det, og utfordringen med alle mulighetene er at de er dyre, sier helsepolitisk talsmann for Arbeiderpartiet, Thomas Breen til Klassekampen.

Nordmenn bruker årlig over syv milliarder kroner på private tannhelsetjenester.

– Det er vanskelig å legge inn den typen penger i et budsjett, fordi det er for mange andre formål å bruke penger på, sier Breen.

Vedtaket på landsmøtet i 2009 gikk lenger enn partiledelsen i Arbeiderpartiet ønsket. I stedet for et universelt tilbud, ønsket ledelsen en ordning der ¿ere grupper gis refusjon av tannlegeutgifter. Det er den politikken som nå blir ført. (©NTB)