SLIPPES FRI: Michelle Martin, her avbildet under domsavsigelsen i 2004, soner i dette fengselet. Om noen uker blir hun etter alt å dømme løslatt på prøve. (Foto: AFP/SCANPIX)
SLIPPES FRI: Michelle Martin, her avbildet under domsavsigelsen i 2004, soner i dette fengselet. Om noen uker blir hun etter alt å dømme løslatt på prøve. (Foto: AFP/SCANPIX)

Kona til pedofil drapsmann løslatt før tiden

Hun tiet om ektemannens misbruk av småjenter og lot to av dem sulte i hjel i kjelleren. Tirsdag fikk kona til Marc Dutroux innvilget prøveløslatelse.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2004 ble Michelle Martin dømt til 30 års fengsel for å unnlate å frigjøre jentene som ektemannen Marc Dutroux holdt fanget i kjelleren. Den notoriske overgriperen holdt jentene fanget for å misbruke dem seksuelt.

Sultet i hjel i kjelleren

Fire av dem drepte han. Da Dutroux i løpet av 1995–1996 måtte sone en fengselsstraff for tyveri var det opp til Michelle Martin å gi to jenter som ble holdt fanget i kjelleren mat. Men Martin ga dem aldri mat, og de åtte gamle jentene Julie Lejeune og Melissa Russo sultet i hjel.

I løpet av de siste åtte årene har Martin søkt om tidlig løslatelse fem ganger. Etter belgisk lov kan innsatte søke prøveløslatelse når en tredel av dommen er sonet. Michelle Martin ble dømt i 2004, men satt i varetekt siden midt på 1990-tallet da saken vakte svært stor oppsikt verden over.

Et belgisk kloster har sagt ja til å ha Michelle Martin boende hos seg. Dette fikk hennes forsvarer til å overbevise belgisk rett om at Martin ikke kommer til å gjenta lignende forbrytelser som de hun ble dømt for.

Foreldre reagerer på løslatelse

Men for foreldrene til jentene som endte sine dager nede i den mørke og skitne kjelleren til Dutroux, er det sjokkerende å høre at Michelle Martin allerede nå skal løslates.

– Rettsavgjørelsen kommer som lyn fra åpen himmel, sier Paul Marchal ifølge nyhetsbyrået AP.

SONER LIVSTID: Marc Dutroux soner resten av livet i fengsel etter drap og misbruk av flere unge jenter. (Foto: JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN/AFP)

Marchals 17 år gamle datter An ble dopet ned og drept i kjelleren til Dutroux.

– Jeg trodde ikke dette skulle skje. Hvis Martin får tidlig løslatelse – hvem er det da de trenger å holde i fengsel? sier han.

– Like ille som Dutroux

Jean Lambrecks 19 år gamle datter Eefje ble også drept av Dutroux.

– Jeg var sikker på Martin skulle forbli i fengsel. Hun er like ille som Dutroux. Hun sultet barn til døde. Hun visste de var i kjelleren, sier Lambrecks til AP.

Trakk løslatelse forrige gang

Det går noen uker før Michelle Martin blir løslatt. I mellomtiden har påtalemyndigheten mulighet til å anke vedtaket. Et kloster har også tidligere tatt på seg å ha henne boende hos seg under prøveløslatelse, men ombestemte seg på grunn av den enorme oppmerksomheten. Da ble også prøveløslatelsen trukket tilbake.

Martins advokat Thierry Moreau sier den drapsdømte kvinnen har forandret seg.

– Hun er ikke den samme som da hun ble fengslet i 1996. Hun sier skyldfølelsen vil følge henne til graven, sier han til AP.

Michelle Martin må holde seg i klosteret dersom hun skal holde seg ute av fengselet. I klosteret skal hun utføre faste oppgaver.

Graverende polititabber

55 år gamle Marc Dutroux soner en livstidsdom for å bortføre, torturere og misbruke seks jenter i 1995 og 1996. Fire av jentene drepte han.

Første gang han ble dømt for seksuelle overgrep var i 1986. Da ble han dømt til 14 års fengsel, men var ute igjen etter tre år, ifølge AP.

Jentene han holdt fanget i kjelleren i sin bolig var mellom 8 og 19 år. Da saken ble rullet opp på midten av 90-tallet kom det fram graverende tabber fra politiet. To ganger i 1995 var politiet på besøk med mistanker om at noe var galt, men oppdaget ingenting.

Dutroux' mor skrev også et brev til politiet og sa hun fryktet at den notoriske overgriperen igjen var i gang med å misbruke jenter.