Den tidligere FpU-formannen står bak Civita-rapporten «Kommunesammenslåing: Færre og sterkere kommuner».

All erfaring fra Danmark, Finland og Sverige tyder på at sentrale føringer og bruk av tvang er det eneste som virker, mener Vanebo.

Han synes Norge bør følge Danmarks eksempel.

– Danmark reduserte antallet kommuner drastisk for noen år siden. De gikk fra 270 til under 100 kommuner på tre-fire år. Men det gikk ikke uten tvang. Myndighetene må gi kommunene en frist for å sette i gang sammenslåingsprosessen. Hvis ikke prosessen er i gang innen fristen må Stortinget eller regjeringen tvinge gjennom sammenslåingen, sier Vanebo til tv2.no.

I dag er det 429 kommuner i Norge, i halvparten av dem bor det under 5000 mennesker. Ove Vanebo synes det holder med 200 kommuner og at ingen av kommunene skal ha færre enn enn 5000 innbyggere.

LES OGSÅ: Ap og Høyre vil lage Stor-Stavanger

– Stordriftsfordeler

Norge vil kunne spare 4 milliarder kroner årlig på å halvere antall kommuner, hevder Vanebo i rapporten.

Han mener det er flere måter å spare penger på ved kommunesammenslåing.

– Det vil være noen stordriftsfordeler, for eksempel hvis man kan bygge større og bedre sykehjem og samordne barnehageplasser. Når det blir færre kommuner, blir det jo også færre ordførere, færre rådmenn og færre politikere. Det tror vi totalt sett gjør at man kan spare en god slump penger, sier Vanebo.

Rapporten baserer seg på eksisterende forskning. Du finner den her. (ekstern lenke)

Ap åpner for tvang

Hadia Tajik, som leder en arbeidsgruppe jobber med endringer i Arbeiderpartiets program, sa til Aftenposten søndag at de vil programfeste sammenslåinger. Aller helst vil hun at det skal skje frivillig, men åpner for at Stortinget tvinger gjennom sammenslåinger.

– Debatten er vanskelig og følsom. I Norge har vi en sterk lokal identitet, og den stanger debatten mot. Men jeg mener det er mulig å ivareta lokal identitet i større kommuner, sier hun til avisen.

LES OGSÅ: Behandlingstid for reguleringssaker: 43 uker

– Trussel mot demokratiet

Internt i regjeringspartiene er det stor motstand mot tvangssammenslåing av kommuner.

Senterpartet avviser enhver bruk av tvang. Og leder Senterpartiets Ungdom, Sandra Borch, går i strupen på Høyre, Fremskrittspartiet og Hadia Tajik som alle har tatt til orde for å bruke tvang. Borch kaller tvangssammenslåing en trussel mot lokaldemokratiet. Hun mener innbyggerne i hver enkelt kommune må få avgjøre om kommunene skal slås sammen.

– Om staten skal overstyre dette, er det et slag mot demokratiet. Dessuten er frivillighet avgjørende for å få samarbeidet til å fungere. Jeg synes det er rart at Høyre og FrP som i prinsippet er så mot statlig styring, nå skal låse seg inne på Stortinget for å tegne opp et nytt kommunekart, svarer Borch i tv2.nos politiske panel.

Onsdag morgen møtte Borch Unge Høyres leder Paul Joakim Sandøy til debatt. Se video nederst i artikkelen.

LES OGSÅ: SU skjerper sikkerheten på sommerleir

Delte meninger

Vi spurte politisk panel hvem som skal bestemme om to kommuner skal slås sammen.

Sjefredaktør Anders Opdahl i Nordlys mener tvang er nødvendig.

– Skal en merkbar og effektiv strukturendring finne sted må det tas tvangsmidler i bruk. Og da sier det seg selv hvem som må bestemme, svarer han.

Leder i Rød Ungdom, Seher Aydar, mener innbyggerne selv må få bestemme, mens Høyres Torbjørn Røe Isaksen mener Stortinget i spesielle tilfeller bør ha mulighet til å bruke tvang.

Stortingsrepresentant Tord Lien (Frp) mener Stortinget må bestemme om kommuner skal slås sammen.

– For å sikre innbyggerne best mulig kommunale tjenester er færre og større kommuner helt nødvendig. Erfaring viser at dette i for liten grad skjer som resultat av lokalt styrte prosesser. Tvangssammenslåing må i alle fall være ris bak speilet i håp om at det vil sette fart på lokale prosesser. Om det optimale antallet kommuner er nærmest 100 el 200 er for tidlig å si, svarer Lien.

Les flere meninger fra politisk panel

(NTB/ TV 2)

SE VIDEO: Lederne i Unge Høyre og Senterungdommen i debatt på TV 2 Nyhetskanalen