– Det skjedde tidlig om morgenen, ved 6–7-tiden. Jeg lå og sov da noen sparket opp døren og omtrent 20 politimenn kom stormende inn i huset, forteller Jamaal Uddin.

27. juni ble han arrestert hjemme i London-bydelen Walthamstow – nordøst i verdensmetropolen – av britisk antiterrorpoliti. Det skjedde etter tips fra publikum.

18-åringen er dermed én av minst 15 muslimer som i månedene som ledet opp til OL-åpningen er pågrepet, mistenkt for terrorplanlegging.

TERRORMÅL? Olympiaparken i London. (Foto: SCANPIX)

– De tok meg med til politistasjonen og endevendte huset mitt. Jeg og en nær bekjent ble tatt på nøyaktig samme tidspunktet, så det var en veldig organisert operasjon, forteller han.

– Alt jeg hadde gjort var å ta meg en kanotur sammen med han som jeg ble pågrepet med. De fortalte meg at fordi vi var i nærheten av Olympiaparken i London, så dermed ble jeg pågrepet for terrorisme. Jeg planla å drepe uskyldige mennesker, mente de. Men jeg har padlet kano siden jeg var elleve år gammel.

Ultraradikalt miljø

Britisk antiterrorpoliti har relativt vide fullmakter når man har mistanke om at enkeltindivider planlegger terrorhandlinger. Etter den høyst kontroversielle loven The Terrorism Act fra 2006, kan politiet blant annet holde mistenkte i varetekt uten formell siktelse i opp til 28 dager.

Jamaal er britisk konvertitt til islam. Navnet har han tatt etter en afghansk reformator som levde på 1800-tallet. Og årsaken til at alarmklokkene ringte hos spesialenheten SO15 i London-politiet, er trolig at han har tilknytning til et av de mest radikale islamistmiljøene i London.

Flere personer i dette miljøet har tidligere blitt dømt for planlegging av terroraksjoner. Selv knytter han en helt annen forklaring til pågripelsen.

– De holdt på meg i tre dager. Dette skjedde åpenbart fordi jeg er muslim og hvit. Jeg brukte å være en del av deres eget samfunn som en engelskmann. De ser på meg som en forræder, sier han.

Forbudt gruppe

Lederen for gruppen Jamaal tilhører, mener likevel at politiet har god grunn til å være bekymret for terror.

– Jo mer de undertrykket det muslimske miljøet, jo mer ustabilt og utrygt blir forholdet mellom menneskegruppene her i landet, sier den islamistiske predikanten Anjem Choudary til TV 2 Nyhetene.

Han er tidligere omtalt som en av Storbritannias farligste menn, og var frem til januar 2010 leder for organisasjonen al-Muhajiroun (arabisk for «emigrantene»), som også har vært kjent som Islam4UK.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ADVARER MOT OL-TERROR: Anjem Choudary (t.h.), her sammen med Jamaal Uedin og et knippe andre tilhengere, leder et av Londons mest radikale islamistmiljøer. (Foto: JON NILSEN)

Til tross for at grupperingen formelt er forbudt og er beordret oppløst gjennom flere vedtak, fortsetter de likevel å møtes i en mer eller mindre formalisert setting.

LES OGSÅ: Britisk islamistleder hyller Krekar

– Det er svært gode muligheter for at det kan skje et angrep under de olympiske lekene. Det er et veldig attraktivt mål fordi så mange land deltar, sier Choudary.

– Kjenner du noen som ville gjort det?

– Om jeg kjente noen, så tror jeg ikke at jeg ville snakket med deg om det på norsk TV.


Se video: Britisk politi fikk terrortips fra Norge (reporter: Leslie Tangen)