For de fleste mødre er det å være gravid en svært minnerik periode i livet. Men for britiske Emma Mynors (23) er det bare et eneste sort hull.

Hun var nemlig i dyp koma under fødselen og da hun våknet opp kunne hun ikke engang huske at hun hadde vært gravid.

– Sykepleierne viste meg bilder av en liten baby og sa det var datteren min. Men jeg trodde dem ikke, sier Mynors til World Wide Features.

Falt i koma

Mynors var 29 uker ut i svangerskapet med yngstedatteren Amy, da hun plutselig ble syk.

Det som startet som en lett forkjølelse og hoste, utviklet seg etterhvert til å bli stadig mer alvorlig.

– Jeg følte meg verre og verre og ble gradvis mer kortpustet. Ektemannen min ringte etter ambulanse som kjørte meg til sykehuset for en undersøkelse, sier Mynors.

Les også: Kysset datteren farvel før hun skulle dø - så skjedde et mirakel

Der ble det klart at hun hadde pådratt seg en stygg lungebetennelse. Røntgenbilder viste at lungene hennes var fylt opp med væske. At hun var gravid, kompliserte saken enda mer. Kort tid etter falt hun i koma.

Hukommelsestap

I fire uker var Mynors bevisstløs, mens kroppen hennes gikk gjennom to slag og enorme hevelser. Men det mest kritiske punktet var da hun gjennomgikk en fødsel, fullstendig bevisstløs og flere uker for tidlig.

Datteren Amy veide bare 1400 gram og ble øyeblikkelig lagt i kuvøse.

Da Mynors senere våknet opp fra komaen, husket hun naturlig nok ingenting fra fødselen. Men i tillegg hadde hun hukommelsestap også fra perioden før hun ble syk.

Det føltes som hun tilhørte en annen

– Jeg husket at jeg var gift og hadde en sønn, men hadde ingen anelse om at jeg hadde vært gravid igjen. Sykepleierne gratulerte meg, men jeg skjønte ikke hva de snakket om. Da viste de meg bilder av en baby og sa den var min. Jeg svarte at de måtte ta feil, for jeg hadde ikke noen datter.

Vanskelig å knytte bånd

Pleierne fortsatte å vise henne bilder av den spe lille jenta inni kuvøsen, men for Mynors var det vanskelig å begripe.

– Det var uvirkelig å tenke på at jeg hadde gjennomgått en naturlig fødsel mens jeg fortsatt var i koma. Jeg hadde ikke bevisst presset eller merket en eneste rier, men likevel var altså den lille jenta her og hun var i fin form. Det var som et mirakel, sier Mynors.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

amy og emma mynors (Foto: Barcroft/Bulls Press)
Noen dager senere fikk hun møte datteren for første gang. Men det var ikke enkelt å skulle knytte bånd.

– Det tok en stund, jeg kunne jo ikke engang huske at jeg hadde født henne. Først føltes det som hun tilhørte en annen.

Det skulle ta to måneder før hun følte morslykken.

Les også: Sykehusets beskjed til seksbarnspappa: – Du er kvinne

Sjeldent tilfelle

Ett år senere har hun begynt å huske små bruddstykker fra graviditeten; at hun hadde en kul på magen, at hun og ektemannen Dean valgte et navn til datteren og at hun kjøpte rosa babyklær. Men hun husker ingenting fra fødselen.

– Måten Amy kom til verden på er helt utrolig. Selv da jeg var bevisstløs, visste kroppen min hva den skulle gjøre. Jeg skulle gjerne husket fødselen, men jeg er mest glad for at vi begge er i live og har det bra.

Statistisk skjer fødsler i koma bare én eller to ganger hvert tiende år. Selv om pasienten er i koma, er hormonene som utløser riene fortsatt aktive. Dersom kvinnen ikke er i stand til å presse kan det oppstå store komplikasjoner, noe som gjør at lille Amy er heldig som er i live.