«My container is my castle» står det i stor skrift på en av fasadene i studentbyen Keetwonen i Amsterdam.

Dette er ingen vanlig studentby. Den er nemlig en gigantisk stabel av skipskonteinere. 1000 studenter har husly i kontainerbyen, som ble satt opp som en rask løsning på boligkrisen for studenter i den nederlandske hovedstaden.

LES OGSÅ: Christina bor på sofaen hos venninner

Kjøkken, bad – og balkong

– Hvis jeg sier til folk at jeg bor i en konteiner, så sier det ofte «Hva? Bor du i en konteiner?» Men så forklarer jeg dem at det egentlig er veldig fint, forteller Simone Verwey (24).

Hun er medisinstudent på fjerde året ved Universitetet i Amsterdam. Tre av disse har hun tilbrakt i Keetwonen studentby.

LES OGSÅ: May har søkt bolig siden i fjor – kan tvinges til å forlate sønnen (2)

– Det beste med disse hyblene er at vi har eget kjøkken og bad, og så har vi til og med en liten balkong, sier hun.

På grunn av akutt boligmangel for studenter måtte studentsamskipnadene i hovedstaden tenke nytt. Det ble redningen for Simone.

– Det er grunnen til at jeg kan bo i Amsterdam. Ellers hadde jeg måttet fortsette å bo hos foreldrene mine.

2500 kroner i måneden

Konteinerne er blant de mest populære studenthyblene i hele Amsterdam – en by med over 150 000 studenter. Akkurat nå er det over to års ventetid for å få hybel her.

LES OGSÅ: Halvorsen snur i BSU-saken

Her får studentene sin egen hybel på om lag 30 kvadratmeter for 2500 kroner i måneden.

– Det er en god pris, mener Simone.

«Quick fix»

Totalkostnaden for bygging, innredning og montering av én konteinerhybel er om lag 200 000 kroner i Nederland. Til sammenligning er kostnadsrammen for én studenthybel i Norge 700 000 kroner.

LES OGSÅ: Her er tallet som bør bekymre norske studenter

Fordelen med konteinerne er at det tar kort tid å lage en hel studentby.

– Det er veldig kort tid mellom idé og realisering. Når man først har signert leveringskontrakten, kan en by som dette konstrueres i løpet av et halvt år, forteller Wim de Waard, rådgiver i studentsamskipnaden De Key, som driver Keetwonen.

Han mener dette er løsningen for andre land som sliter med boligmangel for studenter, hvor det tar lang tid å bygge vanlige leiligheter.

– Jeg tror dette kan være en god løsning i Norge, sier han.

FpU: - Dette er løsningen for oss

Med 12 000 studenter uten bolig drøyt to uker før studiestart mener flere at det er på tide å tenke utenfor boksen også i Norge.

LES OGSÅ: Frp: – La private bygge studentboliger

– Dette er veldig spennende. Studentene er fornøyde, og det er billig og tar kort tid å sette opp. Med boligmangelen vi har i Norge, er dette en god løsning som kan realiseres i løpet av et halvt års tid. Her bør regjeringen komme på banen nå, sier Himanshu Gulati, leder i Fremskrittspartiets Ungdom.

Han får støtte av stortingsrepresentant Truls Wickholm (Ap) om at ideen er god.

LES OGSÅ: – Ikke regjeringens ansvar å skaffe boliger til studenter

– Vi må absolutt se nærmere på dette. Samtidig er det viktig at kommunene identifiserer tomter for nye studentboliger, og det er ofte hovedproblemet i dag, sier Truls Wickholm i Arbeiderpartiet.