De to klatrerne fra USA skulle etter planen være borte i sju til ti dager da de ville bestige det isbrebelagte Palcaraju-toppen i Anesfjellene i Peru. De la ut på den strabasiøse turen opp det 6100 meter høye fjellet 11. juli, og skulle senest komme tilbake 21. juli.

Men da ingen hørte lyd fra dem før 24 juli, begynte familiene å frykte at noe alvorlig galt hadde skjedd under turen.

Klatrere la ut på leting

Gil Weiss (29) og Ben Horne (32) er erfarne klatrere, og det er ikke første gang de bestiger krevende fjelltopper.

Tirsdag bekynte leteaksjonen etter de to, og torsdag kunne redningspersonell melde om at de hadde funnet de savnede klatrernes telt på 5100 meters høyde. Men teltet var tomt.

De observerte spor i snøen ved teltet, og også tegn som tydet på at det har gått en snøskred i nærheten.

Eskalerer leteaksjonen

Lørdag er det forsatt ikke tegn til de to klatrerne, og håpet om å finne dem i live ebber ut. Peruanske myndigheter sender flere personer inn i fjellmassivene for å lete, opplyser nyhetsbyrået Ap.

– Peruianske myndigheter samarbeider, og forsøker å skaffe helikopter til letinger, forklarer Ben Hornes far, Gary. Den amerikanske ambassaden gjør også det de kan for å hjelpe familiene til de savnede klatrerne.

Svært utfordrende fjell

Palcaraju regnes for å være en av de farligste toppene på Cordillera Blanca å bestige fordi det er vanskelige værforhold i området hele året.

– Det er ikke vanlig at klatrere prøver seg på toppen på grunn av sterk vind, snøskred og enorme bresprekker, forklarer en representant for peruianske myndigheter, Marco Carrera.

Men klatrerne som er savnet var sedeles erfarne, og den ene av dem hadde vært på dette fjellet flere ganger tidligere.

– De er klatrere av ypperste klasse. Det er ikke første gang de klatrer et fjell av dette kaliber, sier Carrera.

Så langt i år har allerede seks klatrere mistet livet , og 40 er evakuert fra det samme området i Andesfjellene. De fleste av disse har forsøkt å bestige toppen uten lokale guider. ifølge Carrera.