Den rødgrønne regjeringen skryter over å ha fått ned tallet på barn som blir bortført fra Norge, men virkeligheten er en helt annen.  (Foto: TV 2/Privat)
Den rødgrønne regjeringen skryter over å ha fått ned tallet på barn som blir bortført fra Norge, men virkeligheten er en helt annen. (Foto: TV 2/Privat)

– Regjeringen jukset med tallet på bortførte barn

Den rødgrønne regjeringen skryter over å ha fått ned tallet på barn som blir bortført fra Norge, men virkeligheten er en helt annen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da Justisdepartementet for to uker siden la frem sin statistikk over bortførte barn viste den at bare 11 barn hadde blitt bortført fra Norge hittil i år.

– Det er veldig gledelig å se en nedgang i antallet barn som blir ulovlig bortført, sa statssekretær Astrid Aas-Hansen til TV 2 den gang.

Men departementet jukser med tallene, mener den profilerte forsvarsadvokaten Morten Furuholmen.

LES OGSÅ: – Bare Norge overfører penger til barnebortførere

– Det bortføres langt flere

– Jeg sitter igjen med et inntrykk av at man forsøker å fremstille et bilde som ikke er veiledende, sier Furuholmen til TV 2.

Han mener det bortføres flere barn enn det statistikken viser.

– Jeg har i løpet av de siste fem månedene hatt kontakt med tre menn som alle har fått sine barn bortført, og ingen av de tilfellene er tatt med i statistikken fra regjeringen, utdyper Furuholmen.

Må selv melde fra

Justisdepartementet har ikke ønsket å stille til intervju i denne saken. De vedgår likevel - i en e-post til TV 2 - at det er en rekke barnebortføringer som ikke er registrert hos dem.

Årsaken er at foreldre som har opplevd at barna deres har blitt bortført selv må melde fra om det til departementet. Det holder nemlig ikke å bare politianmelde saken.

LES OGSÅ: Høysesong for bortføring av barn

I e-posten signert kommunikasjonssjef Steffen S. Aagedal i Justisdepartementet heter det at «statistikken pretenderer derfor ikke å gi et inntrykk av totalbildet».

SE VIDEO: TV-Intervjuene med Astrid Aas-Hansen og advokat Morten Furuholmen. (Artikkelen fortsetter under).

– Er ikke min sak viktig?

Harry Gravdal fra Sund i Hordaland opplevde en forelders verste mareritt da datteren på litt over to måneder i slutten av mars ble bortført av kona til hennes hjemland, Russland.

Hans sak er en av dem som ikke var tatt med da Justisdepartementet stolt presenterte sine tall for to uker siden.

LES OGSÅ: Foreldre tvinges til å betale bidrag for bortførte barn

– Etter at jeg først hørte meldingen på radioen tenkte jeg at da er jeg en av elleve som har fått sine barn bortført i år. Etterpå fant jeg ut at min sak ikke var med i statistikken, noe som nok også gjelder flere, sier Gravdal.

Harry Gravdal får ved sporadiske anledninger tilsendt nye bilder av datteren som kona har bortført til sitt hjemland, Russland. (Foto: TV 2)
Harry Gravdal får ved sporadiske anledninger tilsendt nye bilder av datteren som kona har bortført til sitt hjemland, Russland. (Foto: TV 2)

– Hvordan føles det at din sak ikke er tatt med?

– Det er jo litt rart. Jeg vil jo tro at jeg skulle vært med der. Man får jo inntrykk av at de mener min sak ikke er så viktig, siden de prøver å feie den under teppet, sier Gravdal.

Frykter han aldri få se barnet igjen

Han er nå bekymret over hvorvidt han får den hjelpen han har krav på fra myndighetene i arbeidet med å få datteren hjem til Norge igjen.

LES OGSÅ: – Norsk rett reklamerer for kidnapping

– Det virker dessverre som man ikke kommer noen vei dersom man setter sin lit til myndighetene, sier Harry Gravdal.

– Jeg går vel med den følelsen at jeg er forlatt ja. Jeg frykter jeg ikke får se datteren min igjen, sier Gravdal.