OLs beste bevarte hemmelighet ble avslørt fredag kveld. Det ble til slutt syv unge britiske talenter som fikk æren av å tenne OL-ilden.

I en åpningsseremoni på The Olympic Stadium i London som inneholdt det meste. Det var filmskaperen Danny Boyle som stod bak regien, og det var omtrent 2500 frivillige som deltok i seremonien. Boyle er best kjent for filmene «Trainspotting» og «Slumdog Millionaire».

Se bildeserie øverst i artikkelen.

Det var forventet at over én milliard mennesker fra hele verden overvar seremonien.

Artikkelen fortsetter under bildet!

OL (Foto: John Stillwell/Pa Photos)

Dronningen åpnet OL
Noen konkurranser har allerede startet, men dette er for at arrangøren skal rekke å få unna alle øvelse før mesterskapet er ferdig 12. august.

Men 18 minutter over midnatt lokal tid åpnet dronning Elizabeth de olympiske sommerleker i London.

– Jeg erklærer åpnet lekene i London som feirer den 30. olympiade i den moderne æra, sa hun.

Les også: «The Secret Olympian» til TV 2: – Gin og vodka smugles inn i OL-landsbyen på vannflasker

Wiggins åpnet festen
Det var Tour de France-mesteren Bradley Wiggins som åpnet festen lørdag kveld ved å ringe inn klokkene på The Olympic Stadium. Deretter var det et show på man sjelden har sett maken til.

Blant annet bidro Rowan Atkinson, kanskje bedre kjent som «Mr.Bean» med pianospill i typisk Atkinson-stil. Hvor han fremførte med ablegøyer slik bare han kan.

Like etter hoppet James Bond, alias Daniel Craig og «dronningen» ut av et helikopter og ned på stadion. Dog brukte nok begge stand-in på dette fallskjermhoppet.

OL (Foto: OLIVIER MORIN/Afp)

Deretter ankom alle utøverne ut på den åpne plassen ute på Olympic Stadion i London. Norge ble anført av Mia Verås Larsen.

Les også: Får fem kilo gull hvis de kommer øverst på pallen

NORGE (Foto: Junge, Heiko/NTB scanpix)

– Det var her idretten startet
Når alle landene hadde entret scenen, var det duket for åpningstaler. Visepresident i the International Association of Athletics Federation, Sebastian Coe, var ekstremt stolt over at lekene nå kan starte.

– Jeg har aldri vært så stolt av å være britisk. Hele livet mitt har jeg elsket sport, og London 2012 vil innspirere en hel generasjon. De neste ukene vil vi vise hvorfor London er den beste byen i verden. Til mine landsmenn vil jeg si: tusen takk at dere kunne gjøre dette mulig, sa han til de fremmøtte.

ROGGE (Foto: Cameron Spencer/Ap)

President i den internasjonale olympiske komité (IOK), Jacques Rogge, holdt sin siste åpningsstale siden han er 70 år, og ikke kan bli gjenvalgt.

– Takk, London, for at dere ønsker verden velkommen til denne byen nok en gang. Mange har måtte jobbe hardt for å komme ditt vi er i dag. Og på en måte kommer OL hjem i kveld. Det er her den moderne idretten startet, sa han i talen.

Presidenten trakk frem det faktum at OL i London er første gang hvor alle deltakende land har med en kvinnelig atlet.

– For første gang i den olympiske historie har alle lag en kvinnelig utøver, og det er en veldig fin framgang, sa han.

OL-ilden
Det store spørsmålet før åpningsseremonen var hvem som skulle tenne OL-ilden. Både Steven Redgrave, David Beckham og Roger Bannister var nevnt som kandidater.

Les også: Herrem og Kurtovic traff Bolt og Bryant

Og det var David Beckham som bragte OL-ilden inn på åpningsseremonien. Fotballspilleren kom kjørende inn i en båt under Tower Bridge med fantastisk fyrverkeri på himmelen.

Roger Bannister løp med videre med ilden, før han gav den videre til syv unge talenter som fikk det ærefulle oppdraget av å tenne OL-ilden til slutt.

Dermed ble det ungdommen som stjal showet på seremonien.

Artikkelen fortsetter under bildet!

OL (Foto: Martin Rickett/Pa Photos)

Vakker avslutning
Beatles-legenden, Paul Mccartney, avsluttet det hele med vakker musikk, og fantastisk fyrverkeri runget over The Olympic Stadium i London.

Dermed kan leken nå starte for fullt.

Les også: Ingen offisiell minnemarkering for Dale Oen under OL i London
Les også: – Det er respektløst mot sporten

Se flere bilder øverst i saken!

OL (Foto: ADRIAN DENNIS/Afp)