Når OL åpnes fredag har de britiske myndighetene allerede sørget for å tilsynelatende vinne en kamp på forhånd.

Store idrettsarrangementer bruker ofte å tiltrekke seg mengder av prostituerte. I forkant av OL har myndighetene i lengre tid satset på å gjøre arbeidsvilkårene så vanskelig som mulig for de prostituerte i London.

Økt aktivitet

Ifølge nyhetsbyrået AFP har politiet i Newham, bydelen som huser store deler av OL-anleggene, sørget for å stenge ikke mindre enn 80 bordeller fram til mars i år. Hvor mange som er stengt de siste månedene før OL-ilden nådde den britiske hovedstaden, er ikke kjent.

– De siste to årene har vi sett en markant økning i politiaktiviteter mot sexarbeidere i OL-området, sier Georgina Perry. Hun leder et offentlig støttet prosjekt rettet mot prostituerte i de østlige delene av London, kalt «Open Doors».

Les også: Arrangerer sexkurs for prostituerte

Trekker på gaten

Politiinnsatsen har ifølge Perry ført til at de prostituerte trekker mer på gaten enn tidligere.

TILBYR SEX: I oppslag i Londons kjente telefonkiosker, tilbyr prostituerte seksuelle tjenester. (Foto: JOHN D MCHUGH/AFP/NTB Scanpix)

– Noen av kvinnene som selger sex har vært igjennom så mange stengninger av bordeller, at de nå jobber på gaten. På gaten opplever kvinnene å få mange henvendelser fra politiet om å fjerne seg fra området. De er ikke ønsket der under de olympiske lekene, sier Perry til AFP.

Les også: Fant 100 plasma TV-er og 19 prostituerte i meksikansk fengsel

Kamp mot menneskehandel

Selv om politiet hevder aksjonene ikke er spesielt innrettet for å redusere prostitusjon i tilknytning til OL, er byens ordfører Boris Johnson klar på at prostitusjon ikke akkurat er ønsket i forbindelse med OL.

– Vi vil bestemt slå ned på prostitusjon og menneskehandel i forkant av OL 2012 i London, heter det i en uttalelse på ordførerens hjemmeside.

Tidligere prostituert: – Jeg har vært på Stortinget med kunder

Kunder uteblir

London-politiet sier det ikke er noe i forkant av OL som tyder på mer prostitusjon i de østlige delene av London i forkant av lekene. Heller ikke de prostituerte tror på noen boom av kunder de neste ukene.

– Dette er et familiearrangement. Det er ikke slik at alle besøkende kommer til å være enslige menn, sier Catherine Stephens som selger sex i Londons prostitusjonsdistrikt.

– Det kommer til å bli et mareritt, og jeg tror vi alle kommer til å tape masse penger. Jeg tror heller ikke vi kommer til å se de vanlige kundene, siden det er så vanskelig å komme seg rundt. De fleste her planlegger å ta seg et par friuker, sier Stephens som har arbeidet ved byens bordeller i mer enn ett tiår.

Les også: – Berlusconis hus var fullt av prostituerte

Vil fjerne gateprostitusjon

TAPER PENGER: Prostituerte i London taper penger på OL. (Foto: ssuaphoto/Colourbox.com (illustrasjon))
Ifølge London24.com har politiet også aksjonert mot gateprostituerte i forkant av OL.

Tidligere denne måneden aksjonerte de mot bilister som kjører sakte for å plukke opp prostituerte. 12 menn ble arrestert. Første halvår arresterte politiet 65 gateprostituerte i området, og nå ønsker det lokale politiet en egen prostitusjonsenhet rettet mot gateprostitusjon.

– Jeg ønsker en permanent sedelighetsenhet på plass fra oktober, sier Dave Stringer i London-politiet ifølge nettstedet.

– Vi vil aldri klare å utrydde prostitusjon, det vil alltid eksistere. Men gateprostitusjon er annerledes. Det fører med seg vold og narkotika, sier Stringer.