Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Reiseregistrering.no heter siden. Der ønsker Utenriksdepartementet at nordmenn som skal ut og reise utenfor Europa og USA legger inn informasjon om turen de skal på og detaljer om hvordan de kan nås under utenlandsoppholdet.

– Vi anbefaler at alle som skal til land utenfor Europa og Nord-Amerika registrerer seg. Registrering anbefales også for alle som skal være i utlandet over lengre tid, som studenter og andre fastboende, skriver UD på sine nettsider.

LES OGSÅ: Nordmenn rømmer fra regnet i hopetall

Ønsker enklere kontakt

Kommunikasjonsrådgiver Hanne Melfald i Utenriksdepartementet presierer overfor tv2.no at tjenesten er frivillig, og at nordmenn på ingen måte plikter å registrere seg før de setter kursen mot det store utland.

LES OGSÅ: Fikk telefonregning på 137.000 kr etter ett døgn i Afrika

– Vi har ønsket å utvikle en registreringsordning for norske borgere og sette dette i et system. Tanken er at det skal være lettere for utenrikstjenesten å komme i kontakt med nordmenn i utlandet dersom det skulle oppstå alvorlige situasjoner der de er, sier Melfald.

I kjølvannet av tsunamien

Hun peker på erfaringer blant annet fra tsunamikatastrofe i Sør-Asia i romjulen 2004 som bakgrunn for at de nå har sett behovet for en slik tjeneste.

LES OGSÅ: Så mye koster det å bruke telefonen i utlandet

– Den gangen var det utfordrende å få oversikt over antall norske borgere som oppholdt seg i kriserammede områder. Videre har norske borgere trappet opp sin reisevirksomhet. De har blitt mer reisevante og reiser nå til steder over hele verden, sier Melfald.

LES OGSÅ: Nytt gigantpol gir harryhandel-boom

Alle kan registrere seg

Registreringstjenesten er i utgangspunktet beregnet på folk som skal ut og reise utenfor Europa, USA og Canada, men anbefales også for disse områdene dersom reisen er av en lengre karakter.

LES OGSÅ: NAF: – Denne annonsen tilrettelegger for kriminalitet

– Hvor lenge er «av lengre karakter»?

– Da tenker vi på opphold som varer lenger enn en vanlig ferie. Eksempel kan være arbeidsoppdrag, studier og ved midlertid eller permanent bosetting utenfor Norge. Alle norske borgere som oppholder seg i kortere perioder i risikofylte områder bør også registrere seg. Disse bør også kontakte ambasseden i det aktuelle landet, sier Melfald i UD.

LES OGSÅ: Måtte etterlate barna i Tyrkia etter nødpasstabbe

Med risikofylte områder mener hun steder hvor det oftere oppstår naturkatastrofer av omfattende karakter og områder som kan bli konfliktfylte eller krevende av andre årsaker.

Omtrent 6000 personer har benyttet seg av tjenesten siden reiseregistrering.no ble lansert våren 2011.