EKSTATISK: Dagfinn Skre er stolt over funnet i Avaldsnes.  (Foto: Kongsgårdprosjektet Avaldsnes, Kulturhistorisk museum, UiO)
EKSTATISK: Dagfinn Skre er stolt over funnet i Avaldsnes. (Foto: Kongsgårdprosjektet Avaldsnes, Kulturhistorisk museum, UiO)

Sensasjonelt funn i Rogaland: Her er Håkon Håkonssons kongsgård

– Funnet er viktig for hele landet, sier forsker etter gjennombruddet.

Arkeologer har funnet rester av en kongsgård fra slutten av 1200-tallet i Avaldsnes nord i Rogaland. Gården tilhørte trolig Håkon Håkonsson eller Håkon den femte. Leder for utgravningsprosjektet, Dagfinn Skre jubler over gjennombruddet.

Unikt

– Dette er viktig for hele landet, ikke bare for Rogaland og Vestlandet. Tidligere trodde vi det bare var tre kongsgårder i stein i Norge, men nå har vi funnet den fjerde. Det er mer enn hundre år siden vi fant noe lignende, sier han til tv2.no.

LES OGSÅ: Mysteriet med statuene på Påskeøya er trolig løst

Det omfattende utgravingsprosjektet har holdt på siden juni, men det var først i forrige uke at arkeologene fant skatten under jorden.

– Funnet kan si oss mye om byggeskikkene på den tiden, og viser også hvor viktig Avaldsnes var på denne tida.

De andre tilsvarende kongsgårdene i Norge ligger i Bergen, Oslo og Tønsberg. Funnet fra forrige uke er det første utenfor byene. Fra før vet vi at Håkonsson bygget opp Olavskirken i Avaldsnes.

– Kongens administrasjonssentre fulgte kirken, og dette viser jo bare at Avaldsnes var et viktig kongelig sentrum.

LES OGSÅ: Sjekk hva skattejegerne fant i øsregnet

Restene som nå er gravd fram viser fundamentet og vegger på en meters høyd. Kjelleren er steinlagt og rommer rundt 50 kvadrat. Utgravingsarbeidet har vært svært tidkrevende fordi restene var dekket av et to meter tykt jordlag. Nå håper forskeren publikum skal få muligheten til å se det sensasjonelle funnet.

– I utgangspunktet skulle vi fylle igjen med jord etter at arbeidet var ferdig, men nå er vi i samtaler med riksantikvaren om å få lov til å slippe dette, sier Skre til tv2.no.