Hvor lang tid tar det for kroppen å legge på seg av maten som er inntatt, spør en leser Huffington Post.

Mange har sikkert stilt seg dette spørsmålet. Noen ganger kan man nesten føle at sjokoladen som nettopp har passert munnen legger seg fint og pyntelig på skinka. Eller at potetgullet former seg til uønsket grevinneheng.

Fordøyelsessystemet

Dette er kun psykisk selvfølgelig, men det er ingen tvil om at hyppig gjentakelse av slik føde kan føre til beskrivelsene ovenfor.

Så, hvor lang tid tar det egentlig før det vises på kroppen?

– Vi har en ganske god indikasjon på tidsforløpet til matinntaket, fordøyelsen og avføringen. Fra den tiden restavfallet av maten passerer gjennom oss, har de brukbare delene allerede blitt tatt i bruk - for energiforbruk, som temperaturregulering, eller plassert i lagrene, enten som glykogen (fra karbohydratene), eller fett, sier Dr. David Katz, bidragsyter hos Huffington Post Living.

Les også: Cellulaze: Ny behandling skal fjerne cellulitter for alltid

Ifølge Mayo Clinic vil fordøyelsen variere avhengig av den enkelte. For de fleste friske voksne, er det vanligvis mellom 24 og 72 timer. Når du spiser, tar det ca. seks til åtte timer for maten å passere gjennom magesekken og tynntarmen.

Maten føres så til tykktarmen for videre fordøyelse og absorbering av vann. Eliminering av ufordøyde matrester gjennom tykktarmen begynner vanligvis etter totalt 24 timer. Komplett «renselse» fra kroppen kan ta flere dager.

Større variasjon enn antatt

For en fullstendig forståelse av hva kroppen gjør når den skal fordøye maten, er det viktig å forstå følgende:

Mens mat blir fordøyd, blir enzymer og hormoner utskilt av magen og tynntarmen (så vel som fettcellene), og jobber for å bryte ned karbohydrater, protein og fett til brukbar materiale for våre celler.

Les også: – Du kan bli forgiftet av proteiner

Folk som jobber med vårt hormonsystem, begynner å se at vår respons på hormonene er langt mer komplisert enn tidligere antatt, samt mer individualisert. Det er en større variasjon i hvordan folk reagerer på mat, mener de.

– Mens spørsmålet som ble stilt virker usedvanlig enkelt, tror jeg ikke det kan være et enkelt svar på det, sier Dr. Kaveh Ashrafi, førsteamanuensis ved universitetet i California, og legger til:

– Kroppsvekt kontrolleres av mengden på matinntaket og trening. For at det skal være sant, må man anta at kroppen regulerer dette selv; hvis du putter mer mat i den, må det bli fett, og hvis du minsker matinntaket må den gå ned i vekt.

Med andre ord er det vanskelig å få et eksakt svar på hvor lang tid det vil ta før man legger på seg av maten man har spist. Det er veldig individuelt, og avhenger av diett, samt kroppens hormonelle og fysiologiske respons.

Les også: 5 tips til å forbrenne kalorier - bare ved å sitte