Det skrives mye om hvorfor det er bra å få barn i ung alder og ufordelaktig når man blir eldre. Allikevel øker gjennomsnittsalderen for førstegangsfødene fra år til år. I 2010 var gjennomsnittsalderen på førstegangsfødene i Oslo på rundt 30 år, ifølge Folkehelseinstituttet.

Fordeler med høyere alder

Nå viser imidlertid en studie at det kan sine fordeler å få barn seint, melder livescience.com. For kvinner som føder barn etter fylte 40 så risikoen for å få livmorkreft hele 44 prosent lavere enn hos kvinner som føder sitt siste barn når de er 25 år eller yngre.

Les også: 23 norske kvinner gravide etter prevensjonsglipp

Og så for kvinner som føder etter fylte 30 reduseres risikoen. For dem som føder mellom 35 og 39 år reduseres risikoen med 32 prosent. For de mellom 30 og 34 reduseres risikoen med 17 prosent sammenlignet med dem som nedkommer med sitt siste barn når de er 25 år eller yngre.

Vedvarende effekt

For kvinnene som ble fulgt vedvarte effekten når de ble eldre.

– Effekten varer i mange år, sier artikkelforfatter Wendy Setiawan, ifølge livescience.com.

Les også: Norske forskere tror kosttilskudd kan forebygge autisme

Setiawan er professor i preventiv medisin ved Keck School og Medicine i California.

Forskerne så på data fra 17 forskjellige studier hvor til sammen 8671 kvinner med livmorkreft og 16.562 kvinner uten kreft har vært involvert. De så på hvordan graviditet påvirket kvinnenes kreftrisiko kontrollert for andre variabler som antall barn og prevensjon.

Også ulemper med høy alder

Hvorfor kvinner får lavere risiko desto eldre de er når de føder sitt siste barn kan forskerne imidlertid ikke svare på. Setiawan sier at det kan ha en sammenheng med hormonnivået.

Les også: Ny slanketrend: Lurer kroppen til å tro den er gravid

Graviditet i høyere alder blir forbundet med økt sjanse for å få små barn, flere komplikasjoner under graviditet og fødsel. Det er også studier som tyder på at kvinner som får sitt første barn seint, har høyere risiko for eggstokk- og brystkreft.