OLtopp
OLtopp

18.000 soldater, krigskip og jagerfly sikrer OL

London regnes som ett av verdens største terrormål akkurat nå.

OL-byen London regnes som et av verdens mest aktuelle terrormål, og britiske myndigheter har satt alle ressurser inn for å hindre et eventuelt angrep.

Jagerfly og krigsskip

I to uker har luftrommet over byen vært stengt for alt annet enn rutefly. I tillegg er området sikret med luftskyts-raketter som er plassert på seks hustak rundt omkring i London.

LES OGSÅ: Ingvald Reidar (68) skulle bare på do – ble lagt i jern som terrorist

I gatene patruljerer så mye som 12.500 politifolk. Fra militæret arbeider over 18.000 soldater under lekene, sammen med 3000 frivillige. Og ikke nok med det. Ett krigsskip, flere jagerfly og i alt 13 helikoptre skal få utøvere og publikum til å føle seg trygge.

Dette gjør OL til den største sikkerhetsoperasjonen for England i fredstid.

Neil fikk luftvernrakett plassert på taket (artikkelen fortsetter under reportasjen):

631777

Terrortrussel

London har generelt sett vært en svært godt bevoktet by etter at kollektivsystemet i metropolen ble rammet av et terrorangrep 7. juli 2005. 52 mennesker mistet livet i angrepet, og flere hundre ble såret.

LES OGSÅ: Her forsøker 17-åringen å stjele OL-ilden

Terrorangrepet skjedde bare en dag etter at London ble tildelt OL, og siden den tid har britiske myndigheter arbeidet intenst med å lage et system som kan sikre byen under lekene.

Trusselnivået i den engelske hovedstaden er «betydelig» ifølge internasjonale risikovurderinger. Det betyr at det er store muligheter for et eventuelt attentat.

Englands statsminister David Cameron besøkte torsdag det store sikkerhetsteamet. I sin tale til soldater og politifolk minnet han om massakren under München-OL i 1972, og framholdt at sikkerheten vil være det aller viktigste under OL.

KONTROLL: Statsminister David Cameron hilser på soldater som bidrar til å holde lekene trygge. (Foto: Paul Hackett/Pa Photos)
KONTROLL: Statsminister David Cameron hilser på soldater som bidrar til å holde lekene trygge. (Foto: Paul Hackett/Pa Photos)
– Den fremste prioriteten må selvsagt hele tiden være å sørge for at lekene trygge og sikre. Det betyr mer enn noe annet, sa den britiske regjeringssjefen på en pressekonferanse i Olympiaparken øst i London.

Skandale

Men selv om sikkerhetsopplegget har vært godt planlagt, har ikke forberedelsene gått for seg uten problemer. De private sikkerhetsselskapet G4S fikk i utgangspunktet ansvaret for å kontrollere besøkende til de ulike idrettsarenaene.

LES OGSÅ: OL-arrangør med gigantisk flaggtabbe: Nord-Korea nektet å gå på banen

Selskapet klarte imidlertid ikke å stille med nok folk, og militærpersonell har derfor tatt over flere av kontrollpunktene. I timene før lekene offisielt begynner har selskapet lovet å skaffe flere arbeidere for hver dag som går.

AKSJON: Politi og hester deltar på den største sikkerhetsoperasjonen i fredstid. (Foto: ODD ANDERSEN/Afp)
AKSJON: Politi og hester deltar på den største sikkerhetsoperasjonen i fredstid. (Foto: ODD ANDERSEN/Afp)

SJØ OG LAND: Trusselnivået er stabilt høyt i London. (Foto: FABRICE COFFRINI/Afp)
SJØ OG LAND: Trusselnivået er stabilt høyt i London. (Foto: FABRICE COFFRINI/Afp)