Stortingsrepresentant Helga Pedersen (39) har lang fartstid innenfor politikken. I 2007 ble hun den første samisktalende nestlederen i Arbeiderpartiet. Allikevel skulle det bli bestemoren som kickstartet den politiske interessen.

Stem alltid på Arbeiderpartiet

I tidlig alder fikk Helga Pedersen klar beskjed om hvilke parti hun skulle stemme på.

– Bestemoren min hadde satt seg som mål til å oppdra meg politisk. Hun begynte å lære meg opp lenge før jeg begynte på skolen, og jeg begynte på skolen når jeg var seks år gammel, så hun startet tidlig, sier Helga Pedersen til «Sommertid».

– Hun sa til meg: «Helga du må huske på å aldri stemme på noe annet parti enn Arbeiderpartiet», sier hun og forklarer videre:

– Hun sa at da Høyre hadde makta kom de og tok den eneste kua folk hadde.

Det er kanskje ikke et helt fersk eksempel, men det gjorde veldig sterkt inntrykk på Pedersen.

– Det å høre bestemoren min som var født rett etter forrige århundreskifte fortelle hvilke fattig samfunn hun vokste opp i, og hvor store forskjeller det var mellom folk, gjorde et veldig sterkt inntrygg på meg, sier hun.

Les også: Helga Pedersen: – Vi er ikke arrogante

Blitt glad i Oslo

Pedersen er født og oppvokst med ekte nordnork ydyll i Tana. Hun beskriver stedet hun kommer i fra som det vakreste sted på jord. Etter mange år i Oslo trives hun også i sitt nye hjem i på Tøyen, spesielt glad i Oslo ble hun etter angrepet den 22. juli i fjor.

– Jeg hadde i utgangspunktet et positivt syn på Oslo og de menneskene som bor her. Men jeg ble nok enda mer glad i Oslofolket etter den 22. juli, sier hun og legger spesielt vekt på måten folk tok vare på hverandre etter angrepet.

– Det var veldig betryggende i en situasjon som ellers opplevdes helt uvirkelig.

Måtte ringe de pårørende

Det som satte mest preg på stortingsrepresentanten var da hun måtte ringe de pårørende med budskapet om et av barna deres var omkommet eller savnet.

– Jeg og Martin Kollberg, Raymond Johansen ringte rundt til alle de pårørende. Det er samtaler som jeg aldri kommer til å glemme, forteller hun.

– Det verste er å tenke på de familiene som skal gjennom en sommerferie uten et av barna sine.

Se hele intervjuet i videovinduet øverst i saken.