Salat står på dagens meny, og du har funnet frem skjærefjøla og kjøkkenknivene.

Salaten blir omhuelig vasket, det samme gjelder tomatene.

Du tar av plasten på den nyinnkjøpte agurken og paprikaen, klar til å partere dem i små biter. Men vasker du dem først? De har jo ligget i plast i butikken.

Og hva med grønnsakene der skallet skal av først, som for eksempel kålrabi? Eller frukt, som for eksempel kiwi, melon eller appelsin?

Les også: Pass deg for disse matfellene på kjøkkenet

Skitt fra skallet

Wenche Andersen vasker alltid frukt og grønt før bruk, men jordbær spiser hun faktisk uvasket. - Ellers synes jeg det mister kvalitet og konsistens, forteller hun.
TV-kokk Wenche Andersen ser ikke viktigheten av å skylle for eksempel en appelsin, sitron eller vannmelon før bruk.

– Skal man bruke skallet i en saus eller kake, må man skrubbe skallet først. Men hvis det ikke er noe skitt på skallet, så ser jeg ikke nødvendigheten ved å skylle de først. Da synes jeg det er viktigere å skylle hendene etter at frukten er skrelt, og før man tar i fruktkjøttet, sier hun til God morgen Norge.

Når du skjærer opp frukten er det selvfølgelig en sannsynlighet for at skitt og bakterier fra utsiden av skallet kan komme i kontakt med fruktkjøttet.

Wenche råder alle å skylle knivene godt mellom hvert bruk, hvis det er synlig skitt på produktene, så ikke jorda får kontakt med kjøttet.

Les også: – Katteparasitt øker sjansen for selvmord hos kvinner

– Skyller alltid

Selv om frukt eller grønnsaker ser rene og pene ut, kan det være bakterier, virus eller parasitter på de, skriver Matportalen på sin hjemmeside. Ekstra varsom skal man være med frukt eller grønt fra varmere land. De kan nemlig utgjøre en større risiko på grunn av klima, liten tilgang til rent skyllevann, bruk av naturgjødsel og mange små, uavhengige produsenter.

Dårlig håndhygiene hos de som høster frukt og grønt på plantasjene, kan også bidra til smitte.

I verste fall kan bakterier fra frukt og grønt føre til oppkast og diaré hos forbrukeren.

grønt (Foto: Illustrasjonsfoto)
– Jeg vasker alltid agurk og parika, og grønnsaker som har ligget i plast, forteller Wenche, som faktisk har opplevd å bli syk på grunn av uvasket frukt.

– Jeg har kun opplevd det én gang, og det er veldig lenge siden. Da hadde jeg spist nektariner, men det som føltes som en matforgiftning skyldtes nok heller sprøytemiddelet. I dag har produsentene blitt flinkere, og dessuten så tåler kroppen vår uvasket frukt og grønt veldig godt.

Les også: Her kryr det av bakterier

Frukt på farten

– Hva om man kjøper et eple mens man er på farten, og ikke har mulighet til å vaske det først?

– Jeg pleier å gni det litt mot buksebeinet, i tro om at det hjelper, sier hun lattermildt, og legger til:

– Jeg tror ikke det er noen fare uansett. Det meste blir vasket før det blir sendt til butikkene. Da synes jeg det er verre med sprøytemidlene, så derfor velger jeg ofte økologiske produkter.

Er du usikker kan du helgardere deg og skylle alt av frukt, bær, grønnsaker, salat, spirer og krydderurter før du spiser dem rått.