Vinteren er lang og sommeren er kort. Og når først sommeren er her så er været tidvis svært variabelt. Det gjør at cabriolet til et aldri så lite overskuddsfenomen her i Norge.

Allikevel er det en liten økning i salget av de toppløse bilene hittil i år i forhold til fjoråret. 307 i fjor, kontra 331 i år er tallene for første halvår.

Synes knapt i trafikken

Det gjør at de glade sommerbilene knapt synes i trafikkbildet. Så lite som bare 0,5% av nybilsalget i Norge er en cabriolet.

Det er faktisk litt rart at tallet er såpass lavt. En del av disse bilene har jo foldbart ståltak. De som ikke har dette, har stort sett vinterisolert kalesje og skikkelig bakvindu i glass med varmetråder. Det burde med andre ord ikke by på den helt store utfordringen å bruke disse bilene året rundt.

Guide: Dette må du vite før du kjøper cabriolet

Men - noen kjøper altså. Her er de 10 mest solgte så langt i år.

1: VW Golf cabriolet, 62 stk.

VW Golf cabriolet (Foto: Marius Christensen)

VW-importøren hadde en ganske klar målsetning med VW Golf Cabriolet, som etter flere års fravær ble gjenintrodusert på høsten i fjor. Den gikk ubeskjedent nok ut på at dette skulle bli Norges mest solgte cabriolet - og slik ble det altså.

I alle fall etter halvkjørt "løp". Om erkerival Mazda MX5 klarer å ta igjen forspranget på åtte biler i løpet av høsten, gjenstår å se.

Dette skrev i da vi kjørte Golfen i fjor sommer: "VW Golf er gode og velkjørende biler, med en høy grad av opplevd kvalitet. Det er slett ikke uten grunn at dette er Norges mest solgte bil. Den blir ikke noen dårligere om man kapper bort taket. Det du mister av praktiske egenskaper vinner du igjen på sjarm".

Les vår test av VW Golf cabriolet her:


2: Mazda MX-5, 54 stk.

Mazda MX-5 i spesialmodellen Sport Edition - her får du mye utstyr og enda mer kjøreglede med på kjøpet.

I over 20 år har denne billige, driftsikre og morsomme roadsteren vært med oss. For øvrig verdens mestselgende cabriolet. Nå har den riktignok blitt skjøvet ned fra førsteplassen av VW Golf her hjemme i år, men fortsatt har 54 lykkelige nordmenn hentet seg ut en ny MX-5 så langt i 2012.

Dette skrev vi da testet den tidligere i sommer: "MX-5 egner seg ypperlig til småkjøring, og elsker svingete bakveier. Fullt så sjarmerende er det ikke på motorveien – der vinden etter ikke altfor lenge blir ganske slitsom. Selv med ståltaket oppe er det en del støy i coupeen – men så snakker vi jo også om en roadster da.

Men fullt så hvass i svingene som jeg hadde ventet er den ikke – den kunne enda vært hakket mer sportslig".

Hele testen av Mazda MX-5 finner du her:


3: Mercedes SLK, 27 stk:

Mercedes Benz SLK350, 2012

Mens både Golfen og Mazdaen er forholdsvis billige og folkelige biler er bilen på tredjeplass noe dyrere og mer eksklusiv. Der finner vi nemlig Mercedes SLK.

Dette er en bil som byr på både mer motor, heftigere ytelser og langt mer status og "drømmefaktor" enn de to på plassene over.

SLK kom allerede i 1996 og ble raskt en suksess. Nå er det tredje generasjon som står hos Mercedes-forhandlerne.

Prisene starter på så vidt over en halv million kroner og 27 nordmenn har sikret seg et eksemplar av denne godbiten så langt i år.

Brukt SLK: Nå har drømmebilen blitt billig

Resten av topp 10-lista er som følger:

Plass:

Merke og modell:

Antall:

4.

BMW Z4

18 stk.

4.

Tesla

18 stk.

6.

Audi A3

14 stk.

7.

BMW 1-serie

11 stk

8.

Peugeot 308

10 stk.

9.

Mini

9 stk

9.

Mercedes E-klasse

9 stk.

Kilde: OFV

Les også: Sjarmerende familie-cabriolet til 30 000 kroner