Mood, som har ledet FNs observatørstyrke UNSMIS i tre måneder, møtte fredag pressen i Forsvarsdepartementet i Oslo etter at han denne uken forlot Damaskus. Han beskriver en svært vanskelig jobb for de ubevæpnede observatørene i det borgerkrigsherjete landet.

LES OGSÅ: Like mange skytevåpen i Norge som i heile Irak

– Det har vært en stor ære å tjenestegjøre for Kofi Annan, og ikke minst og for FN. Jeg har vært glad for muligheten til å gjøre denne jobben, samtidig forlot jeg Syria med en todelt følelse, sier Mood.

På den ene siden er han helt sikker på at det nå var riktig å avslutte observatøroppdraget. Men han er samtidig skuffet over at den syriske regjeringen bestemte seg for at de hadde mer å vinne på å fortsette kamphandlinger og forsøke å nå sine mål gjennom militære verktøy fremfor å følge Annans fredsplan.

HAT: Familien al-Assad står ikke høyt i kurs i deler av Syria, her er det et knust bilde av pappa Hafez al-Assad. (Foto: AFP PHOTO/BULENT KILIC)

– Jeg forlater også Syria med en dårlig følelse. For de ble tildelt et verktøy som kunne blitt brukt til en politisk og fredelig dialog. Aktørene valgte å ikke benytte den muligheten. Idet jeg dro, hadde voldsbruken økt, og det er stor risiko for Syria og regionen, sier Mood.

Han sier at tiden i Syria har vært hektisk og intens.

LES OGSÅ: Tyrkias statsminister: – Syrias ledelse går av snart

– Den har og vært givende og tragisk. Så det har i det hele vært mange ingredienser, sier Mood til TV 2 Nyhetskanalen.

– Hva har vært de største utfordringene?

– Det har vært å forholde seg til en situasjon der du har veldig få gode verktøy i verktøykassa di, og en stor mengde problemer og utfordringer som krever helt andre verktøy. Men du må bare gå på med krom hals og ta tak i det med det du har å bruke, sier han.

Han legger ikke skjul på risikoen med å jobbe i Syria.

LES OGSÅ: Obama med kraftig advarsel til Syria

– Du går inn med din egen integritet som verktøy, og møter folk som står midt oppe i tragiske situasjoner. Det er mye nerve og risiko i det, sier han.

HARDE KAMPER: Bildet viser røyk etter en eksplosjon i byen Talbisseh, nord for Homs, tidligere denne uken. (Foto: Scanpix)

Men han peker på fordelen med å være ubevæpnet i en krigssone.

– Det ligger mye beskyttelse i å være ubevæpnet. For terskelen for å gjøre noe vondt med observatørene er mye høyere om du kommer som gjest uten våpen enn med en høy militær profil, sier han.

LES OGSÅ: Flere titalls uvæpnede menn likvidert i Syria

Han kaller situasjonen i Syria for en David mot Goliat-situasjon som godt kan fortsette i måneder eller år.

– Regjeringen sitter på store militære styrker som ennå ikke har blitt brukt fullt ut. Selv om vi de siste ukene har sett kamphelikoptre og fly, er det fortsatt mye å gå på, sier Mood.

Som leder for styrken har Mood møtte mange av de mest sentrale aktørene i det syriske regimet.

– De har ingen forståelse for det vi kaller proporsjonalitet i bruk av vold. For dem er det en helt naturlig tankegang at dersom politiet kommer til kort, sender de inn stridsvogner og bruker artilleri og helikoptre, forteller nordmannen.

Han har forgjeves forsøkt å gjentatte ganger å argumentere mot denne tankegangen.

(TV 2/NTB)