I 14 av 17 departementer er det til sammen 67 ansatte med tittelen spesialrådgiver. 24 av dem tjener mer enn 1 million, og ytterligere ti tjener mer enn 950.000 kroner i året, skriver VG.

15 av spesialrådgiverne tjener mer enn statsråden de jobber for, og minst to tjener mer enn statsminister Jens Stoltenberg som tjener 1,36 millioner kroner i året.

LES OGSÅ: Her er Janne Kristiansens nye toppjobb

Superlønn

Janne Kristiansen måtte tidligere i år trekke seg som PST-sjef etter å ha offentliggjort gradert informasjon. Fra høsten blir hun spesialrådgiver i Justisdepartementet, og beholder sjefslønnen på 1,29 millioner kroner i året.

Flere andre av de aller best lønnede spesialrådgiverne er avgåtte topper fra Justisdepartmentet.

Departementsråd Morten Ruud, som i vår måtte trekke seg etter omstilling i departementet, fikk ny jobb som spesialrådgiver og lønnen er på 1,33 millioner.

Assisterende departementsråd Hans Olav Østgaard, gikk også av i vår, venter på å tiltre som spesialrådgiver med 1,29 millioner kroner i lønn.

Den tidligere riksadvokaten Georg Fredrik Rieber-Mohn, som mest sannsynlig går av med pensjon i august, tjener 1,41 millioner kroner.

I Utenriksdepartementet fikk politisk direktør Kåre Reidar Aas utbetalt 1,44 millioner i fjor, takket være 301 overtidstimer. Han har en grunnlønn på Aas 1,11 millioner i grunnlønn, noe som er mer enn sjefen, utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Også andre departementer har spesialrådgivere som håver inn millionlønn.

LES OGSÅ: Ap-topp: – Ingen grenser for hva lederne river til seg

LES OGSÅ: Høyre-topp: – Rart å ukritisk ville sparke styrene

Advarer regjeringen

Finansdepartementet forsvarer de høye lønningene.

– Spesialrådgiverstillingene ligger på det høyeste nivå i vårt karrieremønster og benyttes for å rekruttere og beholde dyktige medarbeidere i konkurranse med andre arbeidsgivere. Stillingene gjør det mulig med en karrierestige for faglig sterke medarbeidere som ikke nødvendigvis ønsker en lederstilling, skriver personalsjef Håkon Tandstad i Finansdepartementet i en e-post til avisen.

Høyres finanspolitiske talsmann, Arve Kambe, advarer mot spesialrådgivernes lønnsnivå.

– En spesialrådgiver kan tilføre en arbeidsgiver mye, men kan også være en lettvint måte å løse personalproblem på. Regjeringen må være obs på at det er skattebetalernes penger man forvalter, sier han.

LES OGSÅ: SU-leder om høye lederlønninger: – Hoder må rulle

(TV 2/NTB)