Det milde været i vinter gjør at det er ventet spesielt mange hoggormer i Norge i sommer. Hoggormen er den eneste giftslangen i Norge, og kan være farlig, særlig for barn.

Nye hoggormbarn

– Hvis barnet ditt blir bitt av hoggorm må du reise på legevakta med en gang. Da er det hastverk, sier hoggormekspert og veterinær, Hermod Odd Nilsen til tv2.no.

LES OGSÅ: Skrekkslagne passasjerer fant dødelige slanger på tog

Rundt 70 prosent av alle hoggormbitt ender med at ormen sprøyter gift inn i kroppen. Ifølge Hermod Odd Nilsen er det spesielt viktig å være på vakt i ukene som kommer.

– I august begynner ormene å føde. Unge ormer er små og vanskelige å se, i tillegg har de mye ubrukt gift i kroppen, sier han til tv2.no.

Ikke forsiktige nok

Skogholt, hogstsletter, veikanter og steinterreng ved innsjøer eller hav er spesielt attraktive for ormene. For å unngå bitt er gummistøvler og lange bukser de beste tipsene. Nilsen lar seg provosere over turgåere som ikke tar sine forholdsregler i norsk natur.

– Folk er ikke forsiktige nok. Særlig reagerer jeg på personer som spaserer i skogen, eller i kratt ved en rasteplass med bare sandaler på føttene. Da er det lett å sparke borti ormen. Vanligvis er hoggormen sky for mennesker, men overrumpler du den, så blir du stukket.

LES OGSÅ: Slutt å tro på disse ti sommermytene!

Han beskriver sterke smerter, og potensielt farlige skader ved bitt.

– Det gjør forferdelig vondt rundt bittstedet, og hvis ormen biter nær en blodåre er det spesielt risikabelt. Da sprer giften seg raskere.

I alvorligere tilfeller kan også hjerte- og karsystemet og luftveiene påvirkes av hoggormbitt.

Allergikere spesielt utsatt

IKKE ENGSTELIG: Torgeir Berge er en av norges fremste eksperter på huggorm, og liker skapningene så mange andre frykter. (Foto: Poppe, Cornelius/NTB scanpix)
Hvor alvorlig bittet er, avhenger av hvor man blir bitt, hvor mye gift som sprøytes inn og allmenntilstanden til den som blir bitt. For barn under 12 år, eldre, gravide, de som er allergiske, personer med nedsatt allmenntilstand, eller de som er bitt andre steder enn i armer og ben, er det viktig å komme seg til lege.

I tillegg til barn, er personer som er allergiske mot veps spesielt utsatt.

– Personer med allergi må oppsøke lege umiddelbart, sier Nilsen.

Hoggormentusiast Torgeir Berge mener mange reagerer helt feil på hoggormbitt.

LES OGSÅ: Prøvde å smugle 95 kvelerslanger i bagasjen

– Den vanligste tabben er å stresse opp situasjonen. Den som blir bitt av hoggorm må ta det helt rolig, slik at giften ikke sprer seg.

Man skal heller ikke gjøre som gamle kjerringråd sier. Biter, skjærer eller suger du på bittstedet, gjør du det bare verre.

– En vet aldri hvordan folk reagerer på gifta. Noen kan gå i sjokk, andre kan få en allergisk reaksjon, sier han.

Pass på hunden din

Veterinær Berge får med jevne mellomrom inn hunder som er bitt av orm. De firbente vennene setter seg selv i risiko når de snuser rundt på bakken.

– Blir hunden bitt i snuteområdet, kan det bli alvorlig. Små hunder kan få pusteproblemer, å må bli brakt til dyrlege, sier han.