Menn flest tar det kanskje som en selvfølge at de kan få barn, men det være vanskeligere å bli pappa enn du tror.

Men's Health omtaler en studie gjort blant 4 867 danske menn. Undersøkelsen viser at omtrent 15 prosent av menn har lav sædkvalitet, noe som betyr høy risiko for å trenge fertilitetsbehandling om de ønsker å bli far. 27 prosent kan risikere og måtte vente lenge for å gjøre en kvinne gravid.

Ifølge Folkehelseinstituttet har en av fem norske menn en spermkvalitet under grensen som WHO mener er assosiert med redusert fruktbarhet.

Les også: Carina og Truls søker hjelp for å bli gravid: – Det er mye tabu rundt dette

Livsstilen kan ha skylden

Hvorfor så mange menn sliter med sædkvaliteten kan ikke forskerne svare sikkert på.

– Vi vet ikke den eksakte årsaken til problemet, men det er ingen tvil om at miljøet og vår vestlige livsstil spiller inn, sier Niels Jørgensen ved Instituttet for human reproduksjon ved Universitetet i København til Men's Health.

Jørgensen tror ikke man kan peke på én enkelt årsak, men at det er en miks av eksponeringer dagens menn utsettes for som sammen forårsaker problemene.

Her er den største helsetrusselen for din alder

Slik forbedrer du sædkvaliteten

Kan dere ikke få barn? Ifølge NHI ligger årsaken i en av tre tilfeller hos mannen. Like ofte ligger årsaken hos kvinnen, mens det i en tredel av tilfellene ligger hos begge parter.

Har du svak sæd finnes det måter å forbedre den selv.

– Din sæd er vanligvis en nøyaktig indikator på din generelle helse, så start med å se på ditt kosthold og treningsprogram, sier urolog Larry Lipshultz til Men's Health.

Han legger til at alkohol, røyking og overvekt er faktorer som kan være med på å svekke sædkvaliteten.

Les også: Penisen går opp når vekten går ned

– Ikke onaner for ofte

Ifølge babyverden.no er det flere ting som kan spille inn på sædkvaliteten. Miljøgifter sies å spille inn. Det samme kan mobiltelefonen din gjøre. Trange bukser er heller ikke å anbefale om du vil booste sædkvaliteten.

Ifølge nettsiden anbefales heller ikke mye onani:

– Man ønsker å samle opp størst mulig antall spermier slik at sjansen for unnfangelse blir større. Man anbefaler derfor ikke onani oftere enn én gang i uken. Det samme gjelder ved hyppige samleier, skriver babyverden.no.

Liker du å sykle? Pass på penisen

Svekkes med alderen

Det er ikke bare kvinner som har en biologisk klokke. Selv om mannen produserer sædceller gjennom hele livet, viser forskning at spermienes bevegelighet blir dårligere med alder. Unnfangelse vil dermed bli vanskeligere ved høy alder hos mannen, skriver nettstedet.

Les også:

Slankeoperert for å bli mamma

– Jeg slanket meg for å få pult

Flere unge menn sliter med sexlysten