Gulati-boligkrise (Foto: Montasje / TV 2)
Gulati-boligkrise (Foto: Montasje / TV 2)

Frp: – La private bygge studentboliger

FpU kritiserer regjeringen for ubrukte studentboligmillioner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Regjeringen har 160 millioner kroner som skulle vært brukt på studentboliger, men som de ikke klarte å bruke opp i fjor, sier formann i FpU, Himanshu Gulati.

12.000 studenter står uten bolig i de største byene. Dekningsgraden er på 14 prosent. Norsk Studentunion ønsker at én av fem studenter skal tilbud om å bo i studentbolig og ber derfor regjeringen bygge flere studentboliger.

LES OGSÅ: – Ikke regjeringens ansvar å skaffe boliger til studenter

1000 i året

Men statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Ragnhild Setsaas (SV) peker på at det bygges 1000 studentboliger i året.

– Regjeringen har ingenting å skamme seg over, fordi det aldri har blitt bygget flere studentboliger enn vi gjør nå, sa Setsaas (SV) til TV 2 onsdag.

UAKTUELT: Statssekretær Ragnhild Setsaas (SV) sier det er uaktuelt å slippe til private byggherrer. (Foto: TV 2)
FpU mener 1000 nye studentboliger i året ikke holder. Studentsamskipnadene bygger for tregt, mener FpU-formann Himanshu Gulati og ber regjeringen slippe til private krefter for å løse problemet.

– Også private utbyggere må få bygge studentboliger. Jeg er sikker på, slik som de har sagt selv, at de kan bygge raskere og billigere enn vi klarer i dag. Det er en vinn-vinn-situasjon for alle, spesielt for studentene, sier Gulati til TV 2.

BAKGRUNN: 12.000 studenter uten sted å bo – tre uker før studiestart

Støtter FpU

FpU får støtte fra Senterungdommens leder Sandra Borch.

– Behovet for studentboliger er stort, så om private utbyggere kan få opp tempoet i byggingen, er det positivt. Men det må være en forutsetning at det er seriøse aktører som bygger rimelige og gode boliger, sier Borch til tv2.no.

Hele 4000 studenter står i kø i hovedstaden, 2000 i Bergen, 2000 i Trondheim, 1000 i Tromsø, 1000 i Stavanger, 1500 i Kristiansand og Grimstad og minst 200 i Ås i Akershus.

Statssekretær Ragnhild Setsaas (SV) sier det er uaktuelt å slippe til private byggherrer.

ENIG MED FPU: Senterungdommens leder Sandra Borch er enig med Gulati om at det trengs enda flere studentboliger. (Foto: TV 2)

– Det er uaktuelt å gi offentlig støtte til private aktører. Vi bevilger til studentsamskipnadene og så er de byggherre. Men at private legger til rette for å leie ut bolig til studenter er både positivt og nødvendig.

Setsaas understreker at så langt hun kjenner til, står det ingen ubrukte millioner til studentboliger.

– Vi deler ut tilsagn til 1000 nye studentboliger i året. Og vi har delt ut alle tilsagnene for i år. Å bygge tar tid, og byggeprosjektene har kommet ulikt i prosessen. Pengene deles ut på forskjellig tidspunkt i byggeprosessen. Siste rest av pengene får de når boligene står ferdig, sier statssekretæren.

LES OGSÅ: Høyre: – Slipp private aktører inn på studentboligmarkedet

– Regjeringens ansvar

Sandra Borch reagerer på at Setsaas sa til TV 2 onsdag at det ikke er regjeringens ansvar å skaffe studentene bolig.

– Utdanningspolitikk er regjeringens ansvar, og når en i så stor grad oppfordrer flere til å ta høyere utdanning, må en også legge til rette for det studentene har økonomisk mulighet til det. Dette er helt klart en av regjeringens viktigste arbeidsoppgaver, sier Borch.

LES OGSÅ: Her er tallet som bør bekymre norske studenter