proteinpulver (Foto: Nina Kausland/TV 2)
proteinpulver (Foto: Nina Kausland/TV 2)

Ungjenter hamstrer proteinpulver i nærbutikken

Her er handlelisten til treningsglade nordmenn: Melk, brød og kosttilskudd.

Første treningsapp på norsk ute nå

Proteinpulver og kosttilskudd selges ikke lenger bare i spesialbutikker og helsestudioer. Nå omsetter dagligvarebutikker slike produkter i stor skala.

Coop Obs! på Lagunen Storsenter i Bergen selger proteinprodukter for over 100.000 kroner hver måned, en tidobling på to år, skriver Bergens Tidende.

LES OGSÅ: Stadig flere dør av dette

Kundene er i større grad unge jenter, som inspireres av rosabloggere, blader og forum som skriver om lavkarbo og proteinshake. Men kjøperne er også middelaldrende mosjonister på jakt etter finere og sprekere kropp, samt slankeopererte og andre med behov for næringstilskudd.

Millionbusiness
Som TV 2 Sporty meldte i fjor opplever leverandørene av sportsernæring i Norge stadig fetere dager.

Treningsvillige nordmenn er ikke lenger fornøyde med bare å innta et normalt norsk kosthold. Vi kjøper energidrikk, proteinbarer, kreatin, vitaminer, pulver og lignende produkter for flere hundre millioner kroner årlig.

Se reportasjen i TV 2 Sporty fra mai 2011 her:

516638

Proteinfabrikken, den største leverandøren i Norge, anslår at de alene vil bikke 100 millioner kroner i omsetning i 2012.

Coop Obs! i Bergen er den mest innbringende av dagligvarebutikkene i Coop-kjeden, som Proteinfabrikken innledet samarbeidet med i 2010.

SUNT MED PROTEINPULVER: Kosttilskudd som er populært blant kroppsbyggere, kan forlenge livet ditt, mener italienske forskere. Her fra et muskelshow på Venice Beach i Los Angeles i forrige måned. (Foto: MARK RALSTON / AFP/Afp)
SUNT MED PROTEINPULVER: Kosttilskudd som er populært blant kroppsbyggere, kan forlenge livet ditt, mener italienske forskere. Her fra et muskelshow på Venice Beach i Los Angeles i forrige måned. (Foto: MARK RALSTON / AFP/Afp)

LES OGSÅ: Denne fisken gir deg også omega-3

De tradisjonelle salgskanalene er fortsatt viktige for sportsernæringsbransjen. En gjennomsnittlig norsk helsestudiokunde kjøper sportsernæring for en tusenlapp i året.

Ernæringseksperter advarer mot å innlemme proteintilskudd i kostholdet.

– Slike tilskudd har ingen plass i kostholdet til normalbefolkningen, og det gir ingen ekstra kroppslige gevinster i forhold til vanlig mat, sier Mette Helvik Morken, ernæringsdoktor ved Haukeland universitetssykehus til BT.

LES OGSÅ: Mattilsynet advarer mot farlig kosttilskudd

Egg, nøtter og kjøtt er alle proteinrike matsorter som vi anbefales å spise mye av. Men nå viser det seg at det kanskje ikke er så sunt å spise veldig mye av dette...  (Foto: Illustrasjonsfoto)
Egg, nøtter og kjøtt er alle proteinrike matsorter som vi anbefales å spise mye av. Men nå viser det seg at det kanskje ikke er så sunt å spise veldig mye av dette... (Foto: Illustrasjonsfoto)

Her er tradisjonelle proteinkilder du kan innlemme i kostholdet ditt:

Animalsk mat:
* Melk
* Yoghurt
* Hvitost
* Cottage cheese
* Egg
* Fiskefilet
* Kyllingfilet
* Tunfisk

Vegetabilsk mat:
* Fullkornbrød
* Kokt pasta
* Kokt ris
* Bønner/linser
* Tomatbønner
* Nøtter/frø
* Soyamelk

LES OGSÅ: Nordmenn har rekordlavt sukkerinntak

På jakt etter treningsutstyr? Sjekk tilbudene i Sportybutikken!