Leder i Stortingets næringskomité, Terje Lien Aasland (Ap), vil gå drastisk til verks for å bremse lønnsveksten blant ledere de statseide børsnoterte selskapene. Dagens Næringsliv skriver at lønnsveksten blant disse lederne har vært nesten tre ganger større enn i befolkningen for øvrig. Aasland har tatt til orde for å sparke styremedlemmer som ikke følger regjeringens retningslinjer.

Utspillet forundrer Høyre næringspolitiske talsmann Svein Flåtten. Det er tydelig at Aasland er uenig med egen statsråd, mener han.

– Det undrer meg at det kommer et slikt utspill fra Arbeiderpartiet nå. Det kan tyde på at det er uenighet i praktiseringen, sier Flåtten til tv2.no.

BAKGRUNN: Ap-topp: – Ingen grenser for hva lederne river til seg

– Kan ikke bare sparke styremedlemmer

Flåtten mener Aasland overdriver hvor mye makt regjeringen har over styrene i de statseide selskapene.

Bortsett fra å spille inn synspunkter overfor generalforsamlingen, er det lite næringsminister Trond Giske (Ap) kan gjør annet enn å informere styrene om Stortingets ønsker om moderasjon, poengterer Flåtten.

– Det er ikke sånn det fungerer at Giske bare kan sparke styremedlemmer. Ettersom staten bare eier deler av selskapene er det generalforsamlingen som har det siste ordet, sier nestlederen for Stortingets næringskomité.

Lønnsveksten har økt med 16 prosent fra finanskrisens start i 2009 og fram til nå. Med utspillet mener Flåtten at Aasland setter egen statsråd i en lei situasjon.

– Det er faktisk en direkte kritikk av næringsministeren, som har vist for lite handlekraft på dette området. Aasland sier at Giske ikke har gjort jobben sin i forhold til hva Stortinget har bestemt om moderasjon. Finanskrisen har vi hatt lenge, så dette burde vært gjort for lenge siden. At Giske ikke har oppfylt forpliktelsene Stortinget har pålagt ham er ganske alvorlig, sier Høyre-politikeren.

LES OGSÅ: SU-leder om høye lederlønninger: – Hoder må rulle

Avviser kritikk

Leder av Stortingets næringskomité, Terje Aasland, avviser på det sterkeste at han sår tvil om næringsministerens jobb.

– Giske har vært tydelig på at det skal utvises moderasjon når det gjelder lederlønninger, senest ved innføringen av de nye retningslinjene som gjelder lederlønn. Så jeg setter på ingen måte næringsministeren i noen skvis, sier han til TV 2.

– Jeg har vært veldig tydelig på at vi ikke kan leve med den lederlønnsutviklingen som har vært i enkelte selskaper.

– Er næringsministeren enig med deg?

– Ja, han må være enig i det. For jeg er helt overbevist om at næringsministeren er opptatt av hvilket signal lederlønnsutviklingen gir ut i samfunnet om lønnsdannelse, sier Aasland.

– Jeg er skuffa over de lederne og styremedlemmene som ikke skjønner alvoret og faktisk fremviser moderasjon. Derfor mener jeg at lønnsvesktproblematikken bør komme klarere fram i evalueringen av styret, legger han til.

Svein Flåtten mener man ikke bare kan vurdere styrene ut ifra lønnsspørsmålet.

– Det er nettopp dette poenget Terje Aasland glemmer, når han ukritisk går ut og sier at man bør sparke styrene, sier han til TV 2.

POLITISK PANEL SVARER: Bør lønnsveksten blant ledere i statlige bedrifter bremses?

– Vi må ikke skape for mye uro

Bare i de åtte børsnoterte statseide selskapene har sjefene samlet hevet lønn for nærmere 1 milliard kroner siden finanskrisen, skrev Dagens Næringsliv tirsdag.

Flåtten er enig i at lønningene burde vært moderert, og at det kan tyde på at Stortingets retningslinjer ikke har blitt fulgt.

– I tillegg kan det tyde på at styret har fulgt retningslinjene veldig bra på andre områder ettersom har fått tak i kompetente ledere som kan vise til gode resultater.

Statoil, som la fram gode resultater torsdag, og Yara er to eksempler Flåtten trekker fram for å illustrerer poenget sitt.

– Vi må også være forsiktig med å skape for mye uro rundt våre viktige selskaper, som danner grunnlaget for vår velferd. Utbyttet går til blant annet helsetjenester, trygd og pensjoner, avslutter han.

LES OGSÅ: Vil ha slutt på skyhøye lederlønninger