For Christina Aukan (27) ble leilighetsjakten er mareritt. Hun har jobb og stabil inntekt, men siden 12 000 studenter står uten tilbud fra studentsamskipnadene, blir det hard kamp om privateide leiligheter.

– Det er håpløst, rett og slett, fastslår Christina.

Hun har tilbrakt den siste tiden på en sofa hos en venninne. Hun har møtt veggen i et allerede sprengt privatmarked.

– De har ikke nok studentboliger til studentene som kommer. Det gjør det vanskeligere for oss som allerede er her, sier hun.

Les også: Desperate studenter kjemper i et brennhett boligmarked

Skyhøye priser

Og verre skal det bli. For nå må alle forberede seg på en bratt prisstigning de neste ukene. Få boliger og stadig flere på jakt skyver prisene til værs.

– Den neste måneden kommer stigningen til å være dramatisk, forteller kommunikasjonssjef i Utleiemegleren, Nikolaos Farmakis.

– Det blir tøft for alle. For studenter og for nyutdannede.

Les også: Marte (22) forsøkt svindlet i hett boligmarked

Lange køer

Men det kan ta lang tid før alle studenter som ønsker seg studentboliger får det, og presset på det ordinære boligmarkedet fra studenter blir mindre.

I Norges nest største by har studentsamskipnaden 423 studentboliger. Ved studiestart i fjor skulle 431 nye studentleiligheter være klare, men det skjedde ikke.

– Det er to forhold som gjør at vi ikke er ferdig der. Det ene er en konkurs i morselskapet til entreprenøren vi har engasjert. Det andre var at det var en feilprosjektering av bæresystemet, sier boligsjef Torbjørn Haug i Studentsamskipnaden i Bergen.

Men selv om boligene hadde blitt klare, hadde det ikke vært plass for alle studentene som ønsker seg studentleilighet. Per i dag står 2000 studenter i kø, bare i Bergen.

Se video - artikkelen fortsetter under:

Regjeringen: – Det ordner seg nok

Bare 14 prosent av studentene i Norge får hybel gjennom samskipnadene. Men Regjeringen nekter å ta ansvar for den prekære situasjonen.

– Det er ikke vårt ansvar, er statssekretær Ragnhild Setsaas’ svar.

Hun forsøker å berolige alle.

– Det ordner seg nok, selv om det er vanskelig i begynnelsen, sier hun.

Les også: Historiske boligpriser i Norge nå