Jaysuma Saidy Ndure Svein Arne Hanssen (Foto: Scanpix/TV 2)
Jaysuma Saidy Ndure Svein Arne Hanssen (Foto: Scanpix/TV 2)

Friidrettspresidenten råder Ndure til å droppe 100-meteren

Svein Arne Hansen tror på medalje for sprinteren.

Å vinne 100 og 200 meter sprint er noe av det mest prestisjefylte man kan vinne innen idrett.

Det er ikke uten grunn at det olympiske motto er høyere, raskere, sterkere. Tittelen verdens raskeste henger høyt.

– Medaljekandidat
Norge sender to utøvere til OL i London for å delta i konkurransen om denne kåringen. Friidrettspresident Svein Arne Hansen tror Jaysuma Saidy Ndure og Ezinne Okparaebo vil gjøre seg bemerket i det knalltøffe selskapet.

– «Jays» er en klar medaljekandidat på 200 meter. 100-meteren blir nok litt for tøff for han å hevde seg i, sier Hansen.

Tidligere i vår tok Ndure bronsemedalje i EM på den korteste distansen, men nå råder Hansen Ndure til å droppe øvelsen under lekene i London og konsentrere seg om 200.

– Vi har sagt at Jays bør droppe 100-meteren, men han har sagt nei til det i utgangspunktet, forklarer friidrettspresidenten.

Under verdensfinalen i friidrett i 2007 sprang Ndure, som første nordmann, under 20 sekunder på 200. 19,89 er fremdeles sprinterens norske rekord.

Les også: Selvsikker Bolt tror på Beijing-reprise

–Blake og Bolt abonnerer på gull
Kommer han ned på det nivået igjen, kan han ta medalje tror Hansen, som selv har lang fartstid i friidrettsmiljøet.

Ezinne Okparaebo under EM i Helsingfors (Foto: Åserud, Lise/NTB scanpix)
Ezinne Okparaebo under EM i Helsingfors (Foto: Åserud, Lise/NTB scanpix)
– Usain Bolt og Yohan Blake abonnerer vel på de to første plassene, men bak der er det åpent. Amerikanerne er ikke i samme slag som tidligere, og franske Christophe Lemaitre blir også tøff å slå, tror han.

For Okparaebo, som tok fjerdeplass i EM i Helsingfors, er nok utsiktene ikke like lyse, selv om hun nok vil prestere bra.

– En finale vil være en utrolig prestasjon. Jeg tror på semifinale og en norsk rekord - for Ezinne kan det å spisse formen, mener Svein Arne Hansen.

Se Svein Arne Hansen diskutere sprinternes sjanser i videovinduet øverst i saken.

Friidrettspresidenten tror også på mer edelt metall. Ifølge han er to ganger olympisk mester Andreas Thorkildsen blitt langt mer optimistisk de siste dagene.

Det gjør også Hansen optimistisk.

– Nivået er ikke allverden i spyd i år, så jeg tror på medalje. Jeg tror faktisk han tar gullet, smiler 65-åringen.

Les også: Klar framgang for Thorkildsen

Andreas Thorkildsen (Foto: Antti Aimo-Koivisto / LEHTIKUVA/NTB scanpix)
Andreas Thorkildsen (Foto: Antti Aimo-Koivisto / LEHTIKUVA/NTB scanpix)

Kjempet mot dopingtatte
Like skråsikker er han ikke på andre nordmenns medaljesjanser.

– Jeg håper på tre medaljer, men om vi ser realistisk på det blir det vel kanskje bare en, sa Hansen under direktesending på TV 2 Sport tirsdag formiddag.

Friidrettsforbundet og Olympiatoppen har havnet i søkelyset etter at dopingtatte Erik Tysse fikk OL-plass, etter at han kvalifiserte seg til lekene på den siste mulige dagen.

Les også: Fra dopingtatt til OL i London

Om Svein Arne Hansen hadde fått viljen sin så hadde kappgjengeren slett ikke fått være med i under OL i London, etter hans positive dopingprøve.

– Jeg har kjempet hele livet for at dopingtatte utøvere ikke skal få være med i mesterskap, men IOC tapte mot idrettens voldgiftsrett CAS, og da må vi forholde oss til de reglene som er. Vi i friidrettsforbundet hadde slitt dersom vi skulle heve oss over de reglene, forklarer Hansen.