Forfatter og skuespiller Vibeke Løkkeberg planlegger som kjent i disse dager en film om terrorhandlingene 22. juli i fjor. Dette er hennes andre film i hennes antikrigstrilogi.

Må gjøres mens minnene er ferske

Vibeke Løkkeberg har skrevet bøker og laget filmer i over 40 år, og som oftest blåser det kraftig rundt prosjektene hennes. Denne gangen er intet unntak. Mange mener nok at det er for tidlig å lage film av hendelsene den 22. juli.

– Jeg må jo begynne å lage filmen slik at den kan bli ferdig til sent neste høst, sier Vibeke Løkkeberg til Sommertid mens hun presiserer at hun ikke vil sette opp filmen før ofrene og de etterlatte er klare for at den vises på norske kinoer.

– Det er viktig å ta tak i materialet mens det enda er ferskt, sier hun og legger til:

– Det er nå man er nærmest sannheten. Etter som tiden går vil sannheten fortegnes. Men jeg må allikevel vente til hele bildet er klart. Det er fremdeles veldig mye vi ikke vet i dag som vil komme frem etter som tiden går.

Les også: Løkkeberg lager 22. juli-film

Ønsker å treffe Breivik

Løkkeberg mener at det ikke bare er hun som er opptatt av kontroversielle temaer, men at hele Norge er tiltrukket av tunge kontroversielle temaer. Hun har klare formeninger om hvilke budskap hun ønsker å fremme med filmen.

– Det jeg ønsker å sette fokus på og sette spørsmålstegn ved i denne filmen er, hva får et menneske til å gjøre noe slikt som Breivik gjorde, sier hun før hun fortsetter:

– Jeg tror at ved å omskape og distansere seg fra mennesker med en annen politisk oppfatning, annen hudfarge, annen klesdrakt så kan man faktisk få seg selv til å drepe. Ved den distansen man skaper er det mulig, hevder hun og legger til at det ligger i ethvert menneske at man kan seg selv til å drepe ved den distansen. Det vil jeg gjerne vil fortelle noe om også ved å gå innom Breivik og de handlingene han gjorde for et år siden.

– Mitt ønske er jo å få treffe Breivik og intervjue han, sier hun.

Blanding av dokumentar og fiksjon

Filmen er finansiert av Norsk filminstitutt og hun har også søkt om penger fra Fritt Ord. Hun vil lage en blanding av dokumentar og fiksjon, i samme sjanger som hennes forrige film, «Gazas tårer». Den fikk stor oppmerksomhet internasjonalt.

Vibeke Løkkeberg debuterte som skuespiller i Liv, som var regissert av hennes daværende ektemann Pål Løkkeberg. Hun ble i 2006 ridder av Ordenen den italienske solidaritets stjerne. I dag er hun gift med filmskaperen og skuespilleren Terje Kristiansen.