selvbruning (Foto: Illustrasjonsfoto)
selvbruning (Foto: Illustrasjonsfoto)

Kvinner kan bli ufruktbare av selvbruning

– Kjemikaliene kan være en medvirkende faktor bak kreft, diabetes, fedme og ufruktbarhet, sier ekspert.

Kvinner som tar i bruk selvbruning øker risikoen for å bli ufruktbare, og få babyer med misdannelse, ifølge eksperter.

Selv om det er sett på som et tryggere alternativ til solarium, kan produktene inneholde en stor mengde kjemikalier som igjen utgjør en risiko for helsen din. Produktene kan også forårsake kreft, skriver The Telegraph.

Les også: Nå sprayer gutta på seg sixpack-mage

Helseskadelig

Blant de farlige ingrediensene som finnes i selvbruningsprodukter er hormonforstyrrende sammensetninger som kan påvirke en sunn utvikling av fostere.

Den økende bruken av selvbruning kan også gi hudirritasjoner, samt inneholde kjemikalier knyttet til allergi, diabetes og fedme.

De potensielt farlige bieffektene blir antatt å være mer bekymringsfulle enn for annet kosmetikk, fordi det blir brukt over hele kroppen - ofte regelmessig.

Les også: Aina fikk øynene limt igjen: – Jeg var helt i sjokk

Absorberes i blodet

Hovedingrediensen i falske tanningprodukter er Dihydroxyacetone, som reagerer med aminosyrene i huden for å gjøre den brun.

Når den sprayes på kroppen, blir den ofte absorbert inn i blodet. Ifølge forskere kan dette skade ditt DNA og forårsake svulster.

– Det kan være lurt å ha en kritisk tilnærming til mange av disse kjemikaliene, frem til deres effekter er mer forsket på, sier Jacqueline McGlade, administrerende direktør i Det europeiske miljøbyrået, og legger til:

– Kjemikaliene kan være en medvirkende faktor bak de betydelige økningene av kreft, diabetes og fedme, samt ufruktbarhet.

Les også: 9 tips for å unngå selvbrunings-blemmene

Populært

Salget av selvbruning utgjør circa 950 millioner kroner i året i Storbritannia, og er det området for kosmetisk salg som vokser raskest. Én av tre britiske kvinner og én av ti britiske menn innrømmer at de bruker slike produkter.

Kosmetikkprodusenter insisterer på at alle ingrediensene er trygge.

– Det er strenge EU-lover som dekker produksjonen av kosmetiske produkter, sier lege Chris Flower, direktør i kosmetikk, toalettmappe og parfymeri Association, til The Sun.