– Det føltes som mange dager, for det skjedde så mye på så mange steder, påpeker Andersen.

LES OGSÅ: Slik var dagen ett år etter at terroren kom til Norge

2012 – et spesielt og intenst år

Årsmarkeringen minnet Norge på det vonde som skjedde for et år siden. Andersen tror 22. juli alltid kommer til å være en merkedag, men mener at gårsdagen likevel var unik og spesiell.

– Hva han dømmes til spiller egentlig liten rolle, bare han aldri kommer ut igjen og vi aldri trenger ha noe mer med dette mennesket å gjøre.

– Gårsdagen ble veldig tett på. Vi ble minnet på det vonde som skjedde og på hva vi faktisk har vært igjennom. For de skadde kommer det alltid til å være en tung dag hvor de blir minnet på det grufulle de opplevde. Samfunnet som helhet kommer også alltid til å huske både hendelsen, og også samholdet, sier han.

LES OGSÅ: Ingen 22. juli-effekt for minoritetsgrupper

Året som har gått har vært svært intenst på mange måter, spesielt i tiden like etter hvor alt var helt ferskt.

– Men kanskje likevel mest intenst under rettssaken hvor vi hver dag har blitt minnet på terrorhandlingene, sier stortingspresidenten som også trekker frem alle historier som har preget det siste året.

– Vi har hørt sterke historier om dem vi har mistet, og fra dem som opplevde og overlevde terroren.

MINNER: Rundt om i hele landet minnet folket de 77 personene som mistet livet under terrorangrepene i fjor. Her fra torget i Trondheim. (Foto: NTB Scanpix)

Fortsetter i august

Også august blir en måned som også kommer til å preges av terrorhandlingene. Den 13. august legger 22. juli-kommisjonen frem sin rapport, og den 24. august kommer dommen.

– Det vil ikke legge seg med det første. Jeg håper at begge disse dagene bekrefter at det normale samfunnet fungerer som det skal. At kommisjonens rapport blir som den skal være, og at dommen føles som et resultat av en god, grundig og verdig rettsprosess, sier Andersen.

LES OGSÅ: – Alle er dere beviset på terroristens nederlag

Dagen begynte med klump i magen

John Hestnes, leder for støttegruppen for de etterlatte og overlevende fra regjeringskvartalet, beskriver ettårsmarkeringen som sterk.

– Dagen begynte med en tung klump i magen. Det var ufravikelig at dagen skulle komme og jeg har gruet meg, men det viste seg at det ble en veldig fin dag.

Han forteller at spesielt Eskil Pedersen sin tale brakte frem tårer hos mange av de etterlatte.

TØFF DAG: John Hestnes, leder for støttegruppen for de etterlatte og overlevende fra regjeringskvartalet, mener 22. juli kommer til å være en tøff dag i svært mange år fremover. (Foto: TV 2)

Utilregneligdom kan by på utfordringer

Hestnes tror ikke kommisjonens rapport blir så tøff, men derimot veldig interessant. Han påpeker at det i flere år har blitt jobbet med å få gater stengt, men at det til slutt altså måtte en bombe til for å få endringer igjennom.

Når det kommer til dommen mener Hestnes det egentlig spiller liten rolle hva Behring Breivik dømmes til.

– Bare han aldri kommer ut igjen og vi aldri trenger ha noe mer med dette mennesket å gjøre.

Han påpeker imidlertid at om han dømmes utilregnelig kan det by på spesielle utfordringer.

– De på Dikemark som i så fall skal behandle ham mener jo at han er tilregnelig. så det er litt spesielt. Men vi godtar dommen som kommer og jeg har troen på rettssystemet.

Nasjonal minnesdag

Hestnes mener 22. juli alltid vil være en spesiell dato som vil være tøff for hele Norge.

– Det er en merkedag som vil prege oss i mange år. Personlig skulle jeg ønske at det blir en nasjonal minnesdag.

De etterlatte hadde i går det de selv kalte den siste offisielle samlingen.

– Vi kommer nok til å ha kontakten, men jeg tror ikke det blir noen flere offisielle samlinger, sier han.