Paris (TV 2 Sporten): Edvald Boasson Hagen tok ingen etappeseirer i årets Tour de France, men treukersrittet var alt annet enn en nedtur for rudsbygdingen.

På fjelletappe etter fjelletappe jobbet han steinhardt for å gi Bradley Wiggins et best mulig utgangspunkt før de tøffeste stigningene. Nordmannen kjørte så hardt i front av hovedfeltet at enkelte sammenlagtkandidater falt av underveis.

Les også: Hør Kaggestad synge sin hyllest til Wiggins

Kan vinne i 2015
Johan Kaggestad mener Boasson Hagen har en så stor motor at han på sikt kan kjempe om den gule trøyen i Touren.

– 2015 blir Edvalds år. Da er det realitisk å kjempe om en gul trøye. Jeg synes det er synd hvis han ikke prøver. Han lever bare en gang. For at han skal vinne gul trøye i 2015 må han helt spesifikt forberede seg på det i 2013 og 2014, sier Kaggestad.

– Bradley Wiggins er 32 år nå. Edvald kan utvikle seg i ett eller to år til i hjelperytterrollen. Han er god på tempo når han spesialtrener på tempo. Det er en forutsetning for å vinne gul trøye. I tillegg må han bli bedre til å klatre. Han har alle muligheter, for han har motoren til å bli en god klatrer. I tillegg må han forbedre kraft-vekt-relasjonen, noe også Bradley Wiggins jobbet med. Med fin styring fra en ernæringsfysiolog kommer han til å sitte med de beste i fjellene. I tillegg har han en evne til å restituere seg utrolig raskt. Det har vi sett i årets Tour de France, sier Kaggestad.

Les også: Boasson Hagen trakk Cavendish opp til ny seier
Les også: Kona til Wiggins lovte nakenløp ned Champs-Élysées

Tour de France: Etapper | Historikk | Lag/Ryttere | Resultater

– Hans kapasitet kjenner ingen grenser
Også Sean Yates mener Boasson Hagen har kvalitetene til å kjempe med de aller beste på sikt.

– Han kan bli en sammenlagtrytter, men det er vanskelig for meg å si nå. Han har en rolle å spille i de store Tourene, men det er vanskelig å spå om han blir en sammenlagtrytter. Han har definitivt kvalitetene som skal til. Han er god på tempo og han kan klatre. Hans kapasitet kjenner ingen grenser, sier Yates.

Sportsdirektøren til Sky er voldsomt imponert av jobben Edvald har gjort på fjelletappene i årets Tour.

– Han er blitt eldre, han er blitt visere og han er blitt sterkere. Karrieren utvikler seg fortløpende, og vi har ikke sett det beste av Edvald ennå, sier Yates.

«Bloody strong»
Yates mener at første skritt på veien til å bli en sammenlagtrytter er å kjempe i toppen av vårklassikerne.

– Jeg har alltid ment at han bør kjempe om å vinne vårklassikerne, men har han ikke klart det til nå. Jeg mener det er der fremtiden hans ligger. I hvert fall den nære fremtiden. Han er en drøm av en gutt. I tillegg er han «bloody strong», sier Yates.

Kaggestad tror Edvald Boasson Hagen kommer til å bli tidenes beste norske syklist.

– Jeg tror faktisk det. han har allerede levert mange triumfer. Vi savner en sammenlagtsyklist. Det er litt smått med en 14. plass som beste resultat for Norge. Eddy må sørge for å forbedre det, og nå har han jo instruksjonsboken, sier Kaggestad.

– Bør bli i Sky
Yates innrømmer at Boasson Hagen ville fått flere sjanser på et annet lag. Han oppfordrer likevel nordmannen til å bli i Team Sky.

– Edvald er på lag med Tour-vinneren og Cavendish. Han sjanser er begrensede, men det er argumenter for og imot. Han sykler på et godt lag og han blir godt passet på. På den andre siden får han ikke så mange sjanser. Han bli kaptein i et lag som AG2R, men det er mange argumenter for at han bør bli, sier Yates.

Se høydepunkter fra den 20. etappen: