Hele det offisielle Norge var samlet under kransenedleggelsen i regjeringskvartalet klokken 09.30.

Statsminister Jens Stoltenberg og kong Harald under minnemarkeringen i regjeringskvartalet.

– I timene og dagene etter 22. juli i fjor var vi én nasjon. Forent først i sjokk og fortvilelse, så i et urokkelig forsvar for humanitet og mangfold. Ett år etter samles vi i vissheten om at vi kan når vi må, innledet statsminister Jens Stoltenberg sin tale med.

– Har vært et tungt år

Statsministeren påpekte hvordan terroren rammet uskyldige både i Oslo og på Utøya, og priste måten nasjonen har taklet tragedien på.

Les hele talen her (ekstern lenke)

– Gjerningsmannen mislyktes, folket vant. I dag minnes vi de 77 som ble drept, åtte av dem her i regjeringskvartalet. Døden rammet brått og uten nåde. I ett år har barn gått den tunge veien til graven for å sørge over sin mor eller far. Fedre og mødre har grått over sine elskede barn ved den tomme sengen, og tusenvis av andre – søsken, besteforeldre, venner og kolleger – har følt savn og fortvilelse. Det har i sannhet vært et tungt år, fortsatte statsministeren.

TØRKET TÅRENE: Kronprinsesse Mette Marit.

Stoltenberg understreket at nasjonen også må lære av det som gikk galt den skjebnesvangre dagen.

– Det er en helt nødvendig og viktig debatt. For å lære og for å hindre at det skjer igjen, sa statsministeren.

– Livets flamme er slukket, og smerten må dere bære for alltid. Men de varme minnene kan ingen ta fra dere: En fars trygge hånd, lydene fra et barnerom. Godhet og glede lar seg ikke viske ut.

Følg markeringen direkte i vårt livesenter

– 22. juli skal for alltid knyttes til de som mistet livet. Vi skal minnes våre døde i takknemlighet, og vi skal være der for dere som ble skadet. Dere som bærer synlige og usynlige sår. Vi har ikke glemt løftet vi ga hverandre for snart ett år siden. I små og store fellesskap skal vi se dere som sliter, som strever med å takle hverdagen, som fortsatt sørger. Vi skal ikke glemme dere når lyset må vike for mørket i høst, sa Stoltenberg.

Statsministeren kom deretter inn på hva terroren ubønnhørlig påminner oss om.

– Året som har gått har lært oss hvor dyrebart livet er, og hvor skjør livslinen er. Brått er den brutt, da er alt for sent. Det gjelder å være takknemlig for hver gode stund vi får. Reiser vi gjør, måltider vi har sammen, samtaler og stillhet.

Det var helt stille i forsamlingen da statsministeren holdt sin tale. Bare en enslig måke hørtes idet Stoltenberg avsluttet med ordene:

– La det være løftet vi deler i dag: La oss ære de døde ved å glede oss over livet.

Kongefamilien sammen med statsministeren, den nye PST-sjefen og Oslos politimester.