Harald Føsker (Foto: Daniel Bjur)
Harald Føsker (Foto: Daniel Bjur)

Bombeofferet Harald er tilbake i full jobb

Harald Føsker (68) ble nesten helt blind av terrorbomben, men han sa umiddelbart til seg selv at han skulle ta livet sitt tilbake.

– Jeg er veldig spent nå, da!

Vi er med Harald Føsker for å hente et par spesialtilpassede briller.

Føsker, som er internasjonal direktør i Kriminalomsorgen, var på kontoret sitt i 5. etasje i Høyblokka da det smalt.

Bomben tok 80 prosent av synet hans.

– Sist jeg var inne til operasjon så sa legen at det egentlig var rart at ikke øyet sprakk. Det gjorde ikke det, men det er en del skader bak på øyet. Men jeg er jo glad for det lille jeg ser, sier Føsker til TV 2.

Ansiktet løsnet

PASIENT 9: Lørdag 23. juli ble Harald Føsker operert for skadene etter bomben i regjeringskvartalet. (Foto: Rune Blekken)
Allerede den 23. juli i fjor møtte TV 2 Harald. Da het han bare pasient nummer ni, og lå på operasjonsbordet på Ullevål.

Ansiktet hans hadde regelrett løsnet fra kraniet, på grunn av det voldsomme trykket fra bomben.

I april i år, bare noen dager rett før terrorrettssaken begynte, møtte Harald for første gang kirurg Per Skjelbred igjen – mannen som lappet ham sammen.

Det ble et hjertelig gjensyn.

– Du var blind på begge øynene, hadde svær skade i ansiktet – og likevel var du helt rolig. Det slo oss alle sammen, fortalte Skjelbred – til en tankefull Føsker.

100 prosent arbeidsfør

Hjemme hos Føsker i dag er det ikke stort som forteller oss at dette er hjemmet til en mann som nær ble drept den 22. juli. Kanskje bortsett fra at stolen står i overkant nær den 55 tommer store TV-en i leiligheten.

– Det var helt nødvendig å få en så stor TV. Jeg hadde en 33 tommers TV, men den ble for liten, forteller han.

På TV 2s Tour de France-sending ser han det meste, men de minste bokstavene som flimrer over skjermen, klarer han ikke å lese.

– Nei, da blir det litt mer trøblete, sier han.

Den 1. juli ble han friskmeldt. Nå er han faktisk tilbake i 100 prosent jobb.

– Det var kanskje det viktigste delmålet mitt etter terrorbomben. Jeg skulle tilbake til på jobb, det skulle være fulltid – og jeg skulle gjøre like god jobb som jeg ønsker å gjøre. Det var en kjempeseier, sier han.

Harald Føsker (Foto: Daniel Bjur)

Vil gå på ski igjen

Han har flere mål foran seg.

– Jeg trodde aldri jeg kunne gå på ski igjen – det er en sånn følelse man får. Men jeg kommer til å gå på ski igjen! Jeg vil være veldig redd for å sykle, men det kan jo tenkes at jeg kan sykle på lukkede steder. Jeg er jo veldig glad i sykkelen min, sier han – med et smil.

Til tross for at han nesten ble blind, så har Harald Føsker beholdt pågangsmotet og humøret. Underveis har han gitt seg selv et klart råd:

– Pass på så ikke han dominerer livet vårt. Ikke la terroristen få oss ned i gjørma. Ta livet tilbake og skyv ham vekk, på en måte. Det hjalp meg. Det er ikke sikkert det er noe råd som kan hjelpe noen, men jeg tror det er utrolig viktig at vi tar tak i det vi kan gjøre noe med. Og vi kan gjøre noe med våre egne ting, våre egne handlinger og tanker. Jeg føler at det er veldig viktig for meg.