MÅ MØTE I RETTEN: Mandag må James Holmes møte i retten for første gang. Foreløpig nekter han å snakke med politiet.  (Foto: Privat/Sky News)
MÅ MØTE I RETTEN: Mandag må James Holmes møte i retten for første gang. Foreløpig nekter han å snakke med politiet. (Foto: Privat/Sky News)

Hva fikk James Holmes til å begå kinomassakren?

Colorado har i dag skrevet et nytt kapittel i en mørk historie med unge, enslige massedrapsmenn.

Samtidig som det ble kjent at kinomassakren i Aurora, en forstad til Denver, har krevd sitt 12. offer, jobber politiet med å undersøke massemorderens leilighet.

Like over klokken 14, fredag, gikk myndighetene ut med identiteten til mannen, James Holmes, født 13. desember 1987. Det melder NBC News på Twitter.

Få detaljer er så langt kjent om denne mannen. Politiet er sikre på at han har opptrådt alene.

De eneste opplysningene som så langt er kjent om Holmes er at han aldri tidligere skal ha vært i kontakt med politiet, foruten en trafikkbot han fikk i 2011.

Den amerikanske tv-kanalen KDVR skriver på sine nettsider at James Holmes flyttet fra San Diego til Colorado for å ta en doktorgrad, det er ikke kjent i hvilket fag.

Høsten 2011 skal han ha vært elev ved legeutdannelsene ved University of Colorado, melder den samme tv-kanalen.

Men Holmes skal ha droppet ut av skolen etter høstsemesteret. Andre kilder sier at han droppet ut av studiet våren 2012.

VITNER: Isaiah Bow og Terrell Wallin var begge vitner til skytedramaet i Denver. Her får Bow en klem av moren til en veninne. Politiet er i full gang med å finne ut motivet for at James Holmes gikk berserk. (Foto: Scanpix)
VITNER: Isaiah Bow og Terrell Wallin var begge vitner til skytedramaet i Denver. Her får Bow en klem av moren til en veninne. Politiet er i full gang med å finne ut motivet for at James Holmes gikk berserk. (Foto: Scanpix)

Ensom ulv

Han som eier leiligheten Holmes leiger, sier at han ganske nylig flyttet inn i leiligheten.

Kanalen 9NEWS har snakket med naboene til Holmes, og de fleste kjente han ikke igjen.

Men en dørvakt kjente igjen bildet av Holmes.

– Dørvakten sa at Holmes pleide å dukke opp på den lokale baren på søndager. Han sa at Holmes pleide å holde seg for seg selv, blir det sagt på 9NEWS.

I de tidligere morgentimene i Aurora er store, tungt bevæpnede politistyrker på plass ved det som etter alt å dømme er boligen hans. Da han ble pågrepet skal han etter det TV 2 erfarer ha fortalt at han hadde etterlatt seg en bombe der. Hele dette leilighetskomplekset ble derfor evakuert etter kort tid.

Vonde minner vekket til live

Drapshandlingen fremstår som et uhyggelig ekko av hendelser Denver-området trodde man hadde lagt bak seg for godt:

20. april 1999, vel 25 minutters kjøretur sør for sentrum av Denver, gikk elevene Eric Harris og Dylan Klebold amok med hver sine skytevåpen på Columbine High School. Da ble 12 elever drept – inkludert gjerningsmennene selv – og 24 skadet.

Denne gangen har gjerningsmannen alene forårsaket mer skade enn Harris og Klebold klarte. Fordi de to drapsmennene i Columbine tok sine egne liv, vet vi ingenting sikkert om hva som den gang var motivet.

Nå er massemorderen tatt i live, og vil bli underkastet svært grundige avhør.

SE DIREKTE VIDEO fra den lokale TV-stasjonen 9News her »
ER DU I DENVER? Ta kontakt med TV 2 Nyhetene! Ring/SMS/MMS til +47 915 022 55 eller send epost til 02255@tv2.no »

Sparket opp døren

Etter det TV 2 Nyhetene forstår var mannen kledd i svart fra topp til tå. tillegg til at han hadde skytevåpen på seg, ble det funnet flere andre våpen i bilen.

På seg hadde han det amerikanerne kaller «riot gear» – en skuddsikker vest, en hjelm og gassmaske. Utrustningen etterlater ingen tvil om at hensikten var å drepe så mange som mulig, og at de uhyrlige handlingene må ha vært nøye planlagt i lang tid. Det samme var trolig tilfelle i Columbine-massakren.

LES OGSÅ: Tidenes verste skytemassakrer

Kort tid i forveien – 15 minutter inn i premieren på den nye Batman-filmen «The Dark Knight Rises» – hadde han tatt seg inn i sal 9 på kinosenteret «Century 16» ved å sparke opp døren nederst i salen.

Etter å ha utløst en eller to beholdere med tåregass, samtidig som en serie eksplosjoner ble hørt, skjøt han vilt rundt seg mens han rolig gikk oppover trappene i salen.

– Han sa ingenting før han begynte å skyte, forteller to øyenvitner.

I tillegg til de drepte, er minst 50 andre truffet av skuddene, som også gikk gjennom veggen til nabosalen.

SE VIDEO: Så død jente i kinosalen

Forvirringen som fulgte var total: Skytingen startet nemlig samtidig som en skytescene rullet over filmlerretet. Fordi det var den store premieredagen, trodde mange det var et PR-stunt.

Baby (3 mnd.) skutt

Hva som så skjedde, er uklart. Situasjonen var, i beste fall, kaotisk. En mobilvideo publisert på Youtube kort tid etterpå viser forvirringen i det folk evakuerer; alvoret hadde trolig fortsatt ikke gått opp for de fleste.

Se klippet her – artikkelen fortsetter:

Kort tid senere, med store politistyrker på plass på åstedet:

«Vi må ha gassmasker! Vi må ha gassmasker! Vi kommer oss ikke inn i salen», ropte fortvilte polititjenestemann på sambandet.

I både sal 8 og 9 lå det skadde – den yngste bare tre måneder gammel – og døde personer. Ti personer ble etterpå erklært død på stedet. Fire andre liv stod ikke til å redde.

Samtidig, på utsiden, fryktet politiet at det også var gjemt eksplosiver på parkeringsplassen. Hele området ble på kort tid tømt for folk. Man siktet seg etterhvert inn på en parkert hvit sedan.

Der ventet James Holmes på å overgi seg.

BILEN: Dette er bilen til Holmes.  (Foto: CBS)
BILEN: Dette er bilen til Holmes. (Foto: CBS)