Det er snart en måned siden rettssaken mot terrortiltalte Anders Bering Breivik ble avsluttet i Oslo tingrett. Det har vært et svært spesielt år for forsvarer Geir Lippestad og kona Signe. Som forsvarer for Norges mest forhatte mann har han imponert oss alle med sin håndtering og enorme sinnsro gjennom hele rettssaken.

Gråt mye på kvelden under rettssaken

Den erfarne forsvareren er selv åttebarnsfar og kan lett sette seg inn i hvordan det er å miste et barn. Han legger ikke skjul på at det til tider var vanskelig å forsvare historiens verste gjerningsmann. I retten fremsto han som alvorlig og konsentrert, men han innrømmer at de sterke historiene fra vitneboksen satte sine preg.

– Jeg gråt aldri under rettssaken eller i rettssalen. Jeg var veldig opptatt av å hele tiden være konsentrert. Men jeg gråt mye på kveldene når jeg var for meg selv, forteller Lippestad til Sommertid og legger til:

– Vi har også barn som er skjøre. Det er ikke vanskelig å kjenne på følelsene rundt unge mennesker som brått har blitt revet bort.

Erfaring med krise

Samtidig som han forberedte seg til sin mest krevende jobb som forsvarer, lå hans 16 år gamle datter Rebekka på sykehus og han ble far for åttende gang. Likevel har han fremstått imponerende rolig gjennom hele rettssaken. Dette forklarer han med at familien har opplevd flere kriser opp gjennom årene.

– Jeg en del erfaring med å være i krise, sier Lippestad og forklarer at dette hjalp han med å holde roen under den tøffe tiden i rettssalen.

– Det er ingen hverdager hos oss, sier han.

Lært seg å leve med usikkerheten

Lippestads datter Rebekka er multihandikappet og har blant annet nedsatt immunforsvar. Lippestad og kona kommuniserer med datteren med tegnspråk. Før rettssaken startet var datteren innlagt på Rikshospitalet hvor hun kjempet for livet. I flere måneder fryktet forsvareren at han skulle miste datteren.

– Slik er hverdagen vår. En dag kan jeg få en telefon på jobben med beskjed om at sykebilen er på vei til sykehuset med et av barna våre. Da vet både jeg og Signe at det er en eller to måneder på sykehus, og man vet aldri hvordan utfallet blir. Sånn har det vært i flere år, forteller Lippestad.

Lippestad forteller også at datteren Rebekka er den han kjenner som har størst utfordringer, men allikevel størst livsgnist.

Lever i nuet

Med til sammen åtte barn hvorav to er syke, prøver ekteparet å gjøre det det beste ut av den vanskelige situasjonen. De har god støtte i hverandre og er begge enige om at det er viktig å leve i nuet.

– Det er selvfølgelig en veldig vanskelig situasjon. Men vi prøver å tenke at man kan dra noe positivt ut av det også, sier Lippestad

– At barna våre er litt annerledes gjør at hverdagene våre aldri er like.

– Det at vi har syke barn har lært oss at vi må prøve å leve i nuet og hele tiden prioritere å gjøre det som er viktigst. Det er viktig å se hva vi gjøre noe med, og hva kan vi ikke gjøre noe med, forteller han og legger til:

– Vi fikk et barn og det er vi glad for.

Alle barna trenger oppfølging

Lippestad som både har barn som er friske og barn som er syke forteller at det eneste man kan gjøre er å være der som foreldre.

– Barn som er tenåringer trenger også mye oppfølging. Selv om barna er store og friske trenger de foreldre som er til stede. Vi har barn som er klare for dagen fra seks om morgen til tolv om kvelden.

– Vi får brukt oss, sier Signe Lippestad.

«Årets prestasjon»

Den 23. juli 2011 ble Lippestad oppnevnt som forsvarer for Anders Behring Breivik under etterforskningen og rettssaken etter Terrorangrepet 2011. Han ble oppnevnt etter Breiviks eget ønske.

For innsatsen som forsvarer ble Lippestad kåret til «Årets prestasjon» i 2011 i Finansavisens årlige advokatkåring.

Se det private intervjuet i videovinduet øverst i saken.