Den russiske ambassadøren i Frankrike, Alexander Orlov, sier fredag at Syrias president Bashar al-Assad «godtar å gå, men på en sivilisert måte», i et intervju med Radio France International, melder den franske avisen Le Point.

Ambassadøren skal ha sagt at Assad fikk forslaget under et møte i Genève 30. juni, og at han der åpnet for en overgang til en mer demokratisk styring. Forslaget skal ha blitt akseptert av Assad. Dette blir benektet av det Syriske informasjonsdepartementet.

– Holder på å rakne for regimet

Syria-ekspert Kai Kverme ved Universitetet i Oslo sier til tv2.no at det han stoler mer på informasjonen fra Syria enn fra russerne i dette tilfellet.

– Det er sånt som skjer i slike situasjoner, og det holder på å rakne helt for Assad-regimet, sier Kverme.

– Det er mulig at vi kommer til å se et slags Gaddafi-scenario, for jeg tror ikke at han kommer til å gå av frivillig, verken sivilisert eller usivilisert.

Han mener bomben som gikk av på onsdag har akselerert undergangen for Assad-regimet mange hakk.

LES OGSÅ: Fire av Assads nærmeste ledere drept i attentat

Positiv til ny regjering

Russlands kontinuerlige støtte til Assad-regimet er ikke overraskende for Kverme.

Kai Kverme fra Universitetet i Oslo følger utviklingene i Syria tett. (Foto: TV 2)

– Russland støtter Assad fordi de ikke har noe mer å tape på det. Det blir likevel interessant å se hvor langt Russland er villige til å gå i sin støtte.

Hvis og når Assad faktisk går av, så er Kverme optimistisk til de som skal ta over makten.

– Det vil nok være mindre problemer i overgangen til en ny regjering enn det har vært i mange andre land. Selv om det er mange forskjellige opposisjonelle grupper i Syria, er de enige om prinsippene, så her er jeg positiv.

Mood forlater Syria

Torsdag meldte lederen for FNs observatører, Generalmajor Robert Mood, at han forlater Syria og betrakter oppdraget som avsluttet.

LES OGSÅ: General Mood gir opp i Syria

Beskjed fra Mood kommer dagen etter at en selvmordsbomber lyktes i å ta livet av tre av president Bashar al-Assads nærmeste i et anslag mot den nasjonale sikkerhetstjenestens hovedkvarter.

Nyhetsbyrået AP melder fredag at den nasjonale sikkerhetssjefen i Syria ble drept i anslaget. Innenriksminister Mohammad Ibrahim al-Shaar ble ifølge meldinger hardt skadd etter at det som skal ha vært en selvmordsbomber utløste en bombe ved hovedkvarteret til den syriske sikkerhetstjenesten. Det skal ha vært en av presidentens egne livvakter som sto bak angrepet.

I tillegg ble Syrias forsvarsminister Daoud Rajha og viseforsvarsministeren Assef Shawkat, som også er president Assads svoger, drept.

I konkrete tall sier London-baserte Syrian Observatory for Human Rights at 214 mennesker ble drept på en av de blodigste dagene siden opprøret mot regimet til Bashar al-Assad startet i mars i fjor.