FLERE DREPT: Tolv personer skal være drept under premieren av den nye Batman filmen i Aurora utenfor Denver i Colorado. (Foto: EBU)
FLERE DREPT: Tolv personer skal være drept under premieren av den nye Batman filmen i Aurora utenfor Denver i Colorado. (Foto: EBU)
Folk samlet utenfor kinoen Century 16 i Aurora, Colorado.  (Foto: 7NewsMorningKMGH TV)
Folk samlet utenfor kinoen Century 16 i Aurora, Colorado. (Foto: 7NewsMorningKMGH TV)

12 drept under Batman-premiere i Denver-forstad

Minst 12 personer er skutt og drept premieren på den siste Batman-filmen i Colorado. Gjerningsmannen (24) er pågrepet.

– Jeg vet ikke hvor mange våpen han hadde, og så bare ilden fra geværmunningen. Jeg trodde ikke mine egne øyne. Det var traumatisk og veldig kaotisk. Det var også barn i salen, sier Paul Otermat.

Forvirringen var total da det plutselig ble løsnet skudd i kinosalen i Denver-forstaden Aurora – midt under en skytescene i den ferske Batman-filmen «The Dark Knight Rises».

Det viste seg at en tungt bevæpnet skytedesperado hadde sparket inn døren, utløst en beholder med tåregass og deretter åpnet ild mot publikummet i salen:

Et par timer senere, 11.30 norsk tid, bekrefter lokalt politi at minst 12 er drept, men tilstanden er kritisk for flere så dødstallene kan dermed stige. 50 andre er truffet av skuddene.

Ti av de drepte døde på stedet, mens fire ble erklært død på sykehus. Den lokale TV-stasjonen NEWS9 meldte et øyeblikk at det var 15 døde, men denne opplysningen kom fra en mann som ringte inn til kanalen og utga seg for å være politisjef Dan Oates.

SE DIREKTE VIDEO fra den lokale TV-stasjonen 9News øverst i artikkelen!
ER DU I DENVER? Ta kontakt med TV 2 Nyhetene! Ring/SMS/MMS til +47 915 022 55 eller send epost til 02255@tv2.no!

Brukte gassmaske

– Vi satt og så en skytescene. Da hørte vi skudd til høyre for oss før salen ble fylt av røyk. Jeg og søsteren min lurte på hva som skjedde, men trodde det var spesialeffekter. Plutselig begynte folk å gå. Så kom skuddene gjennom veggen fra nabosalen. Flere ble truffet, sier et øyenvitne.

Folk samlet utenfor kinoen Century 16 i Aurora, Colorado.  (Foto: 7NewsMorningKMGH-TV)
Folk samlet utenfor kinoen Century 16 i Aurora, Colorado. (Foto: 7NewsMorningKMGH-TV)

Fordi det var den etterlengtede premieren på Batman-filmen, var det nærmest feststemning i kinosenteret. Mange fans møtte opp i kostyme, og filmen gikk i tre saler samtidig, med filmstart like etter midnatt. Før premieren skal mange ha stått i kø i flere timer for å sikre seg gode seter.

TV-kanalen KUSA 9News, som du kan se direkte øverst i denne artikkelen, opplyser at det en baby skal ha blitt truffet av skuddene til desperadoen. Politiet bekrefter at de har pågrepet en bevæpnet mann med gassmaske.

– Han hadde et håndvåpen og et gevær og ble pågrepet på parkeringsplassen utenfor. Vi har ikke grunn til å tro at det er flere gjerningsmenn, sier den lokale politisjefen Dan Oates.

Den pågrepne mannen er en 24-åring som bor i området. Politiet har sperret av en leilighet i et boligkompleks i nærheten i forbindelse med saken. Ifølge Denver Post er hele dette bygget evakuert fordi man frykter gjerningsmannen har etterlatt eksplosiver der.

Leter etter bombe

Et spesialtrent team fra Denver-politiet har i timene etter pågripelsen gjennomsøkt parkeringsplassen hvor pågripelsen skjedde for eksplosiver.

Vitner som befant seg i salen hvor skytedramaet utspant seg har fortalt at drapsmannen hadde skuddsikker vest på seg. Våpenet som skal ha blitt brukt er et AR-15, et automatgevær konstruert for det militære markedet som også er populært hos sivile sportsskyttere.

Aurora er en forstad rett øst for storbyen Denver. Massakren skal ha skjedd i kinoen «Century 16» som ligger på det lokale kjøpesenteret Aurora Town Center Mall. Ved 10-tiden, norsk tid, holdt politiet på å gjennomsøke kjøpesenteret på letingen etter en antatt gjerningsmann.

– Det er ganske ille. Det var mange unge til stede, sier et øyenvitne til 9News. Han befant seg i sal 8, og for dem kunne det høres ut som skytingen skjedde i kinosal 9.

Denver ligger åtte timer bak norsk tid.

Fryktet flere gjerningsmenn

– Vi hørte 15–20 skudd, før brannalarmen gikk av og vi ble bedt om å evakuere. Dette virker som et terrorangrep, sier vitnet Hayden Miller.

Kort tid etter at de første meldingene om tragedien nådde mediene, var det fortsatt usikkert om det bare var én eller flere gjerningsmenn. Politiet gjennomsøkte derfor kjøpesenteret som kinoen ligger i direkte tilknytning til.

De skadde blir fraktet til tre sykehus i området.

Denver opplevde også en skytemassakre i 1999 da 12 elever og en lærer på skutt og drept på Columbine High School. Dagens massedrap overgår derfor tragedien fra 1999 i tall og omfang.