En rekke landsbyer er evakuert på den portugisiske ferieøya Madeira, der voldsomme skog- og gressbranner raser. Også på Algarvekysten kjemper brannmannskaper mot flammene.

Portugisiske myndigheter måtte torsdag sende brannmannskaper fra fastlandet til Madeira, der det lokale brannvesenet var sjanseløse i kampen mot flere branner.

Flammene nærmer seg nå utkanten av Funchal, den største byen og et populært turistmål, og Portugals innenriksminister Miguel Macedo fløy selv til øya torsdag for å koordinere slukkingen.

I løpet av natten har beboere i området flyktet fra hjemmene sine, noen mens de desperat forsøkte å slukke langs husveggene – kun utstyrt med vannbøtter. Rett utenfor byen er nå turistene evakuert fra to hoteller.

– Det brenner på tolv ulike steder. Nå har det ikke regnet her på seks måneder, fortalte norsk-portugisiske Jose de Sousa til tv2.no i går ettermiddag.

Se video som de Sousa filmet i går:

LES OGSÅ: Nordmenn midt inne i branndramaet

Også landsbyene Calheta, Ribeira Brava og Santa Cruz på Madeira trues av branner, og mange innbyggere har flyktet.

På øya Porto Santo ble flere bolighus offer for flammene torsdag, og innbyggerne i flere landsbyer ble evakuert. Flere har fått behandling for røykskader på sykehus, men ingen menneskeliv har gått tapt og det er heller ikke meldt om alvorlige skader.

– Skiftende vindretning gjør det svært vanskelig å slukke, og vi har bare fem brannmenn og en bil, klaget den lokale brannsjefen på Porto Santo, Afonso Nobrega.

(NTB/TV 2)