Forsvarshelikopteret NH 90 som lages ved Aerospatialer Matra i Toulouse. (Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX.)
Forsvarshelikopteret NH 90 som lages ved Aerospatialer Matra i Toulouse. (Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX.)

Forsvarets nye superhelikopter er sju år forsinket

Nå vurderer de å skifte leverandør.

– Lynx er produsert for å fly så og så mange timer. De har vi fått forlenget. Det begynner å nærme seg slutten av de timene vi har igjen, sier Vegard Tongesvik som er pilot i forsvaret.

Lynx-helikopteret som benyttes av blant andre Kystvakten i dag har vært operativt i 30 år.

Innen 2014 må det byttes ut.

– Det vi i hovedsak merker det på er avionikk. Altså radio, radar og lignende, sier han.

LEVETIDEN ER SNART UTE: Den gamle traveren Lynx har snart gjort sin tjeneste i Forsvaret. Problemet er at arvtakeren aldri kommer.  (Foto: Tord Theodor Olsen/TV 2)
LEVETIDEN ER SNART UTE: Den gamle traveren Lynx har snart gjort sin tjeneste i Forsvaret. Problemet er at arvtakeren aldri kommer. (Foto: Tord Theodor Olsen/TV 2)

I 2001 besluttet Stortinget å gå til innkjøp av FH 90, nye og bedre helikopter.

LES OGSÅ: Sondre (17) var offer nummer 16

Sju år etter avtalt levering, venter forsvarsdepartementet fortsatt på helikoptre til en verdi på seks og en halv milliard kroner.

– Det er ikke akkurat så tillitvekkende når du skal levere noe i 2005 og når vi kommer til 2012, og leveransen ikke egentlig er i gang, sier Roger Ingebrigtsen, statssekretær for forsvarsminister Espen Barth Eide.

Forsinkelsen kan i verste fall gjøre at Kystvakten må operere uten helikopter i en periode. Det er ikke et ønskelig scenario av skipssjefen på KV Nordkapp.

– Helikopteret er absolutt nødvendig på Kystvakten. Både med tanke på kontroll og å være er ressurs på søk og redning, sier Jens Høilund, skipssjef på KV «Nordkapp».

MÅ HA HELIKOPTER: Kystvakten er avhengig av å ha et helikopter. Problemet er at etter syv år, er fortsatt ikke NH-90 på plass.  (Foto: Tord Theodor Olsen/TV 2)
MÅ HA HELIKOPTER: Kystvakten er avhengig av å ha et helikopter. Problemet er at etter syv år, er fortsatt ikke NH-90 på plass. (Foto: Tord Theodor Olsen/TV 2)

Situasjonen er så alvorlig at Forsvaret nå ser etter andre leverandører.

LES OGSÅ: Leiren på Årvoll avvikles

– Klarer ikke leverandøren å levere, må vi finne nye helikopter å kjøpe, sier Ingebrigtsen.

I forrige uke meldte portugisiske myndigheter at de har trukket sin bestilling på 45 tilsvarende flymaskiner fra samme produsent.

LES OGSÅ: Pasientombudet: – Politiet må etterforske Ahus

– Når Lynx er ute, skal det være FH 90 på våre fartøy. Hvis det ikke er FH 90, skal det være et annet helikopter, avslutter Ingebrigtsen.

LITE TILLITSVEKKENDE: - Det er ikke akkurat så tillitvekkende når du skal levere noe i 2005 og når vi kommer til 2012, og leveransen ikke egentlig er i gang, sier Roger Ingebrigtsen, statssekretær for forsvarsminister Espen Barth Eide.  (Foto: Tord Theodor Olsen/TV 2)
LITE TILLITSVEKKENDE: - Det er ikke akkurat så tillitvekkende når du skal levere noe i 2005 og når vi kommer til 2012, og leveransen ikke egentlig er i gang, sier Roger Ingebrigtsen, statssekretær for forsvarsminister Espen Barth Eide. (Foto: Tord Theodor Olsen/TV 2)