Det første minnesmerket etter 22. juli-drapene ble avduket i Orkdal kommune.

For Anders Behring Breivik var han offer nummer 16. For oss andre var han Sondre Kjøren, en usedvanlig aktiv ungdomspolitiker.

LES OGSÅ: Lager permanent rosehage utenfor Domkirken

– Nå har vi sett på Anders Behring Breiviks liv i ti uker, nå vil jeg at ungdommen skal komme i fokus igjen. La oss se på alle de flotte ungdommene som gikk bort i fjor sommer, sier Nina Lian, Sondres mamma.

DET SISTE BILDET: Dette er det siste bildet av Sondre (nummer tre fra høyre). Her står han på scenen på Utøya og synger «Alt for Norge», som var favorittsangen hans. (Foto: TV 2)

Etter begravelsen til Sondre, lagde moren sin høyst personlige minnestund ved Vannspeilet i bygda. Det skulle speile Sondres fargerike, korte liv.

– Når en er kommet i den situasjonen en er kommet i, finner en trøst i en del ting. Og for meg er Sondre en engel som sitter på en sky og følger med på oss, og er med på festen på sitt vis, sier hun.

LES OGSÅ: Banos søster tilbake på sommerleir

Under årets Vannspeilfestival ble Sondre hedret ved at de sang hans favorittsang, «Alt for Norge», den samme sangen Sondre sang på scenen på Utøya, 21. juli.

– «Ofrer alt om vi må», det føler jeg jo Utøya-ungdommene gjorde. Ofret alt for Norge, slutter hun.

LES OGSÅ: Hillary Clinton imponert over Utøya-ungdommene

MAMMA: Mor til Sondre tenker på Sondre som en engel. (Foto: TV 2)