Forberedelsene til minnemarkeringen 22. juli er i full gang i hovedstaden.

Et sted for trøst og håp

Et minnetre, hundrevis av nye blomster i forskjellige farger og en spesialdesignet benk. En helt ny hage ser nå dagens lys utenfor domkirken i Oslo.

Samlingsstedet for tusenvis av mennesker i sorgen etter 22. juli i fjor sommer, blir nå forvandlet til en permanent blomsterpark.

– Vi bygger denne parken ta vare på dette området som et sted for fred håp og trøst. Men det er også en måte vise respekt for de spontane handlingene som folk gjorde i fjor, sier sokneprest Elisabeth Thorsen til TV 2 Nyhetene.

– Har plass til alle

På søndag er det ventet mange folk til domkirken. Det blir minnemarkeringer og gudstjenester flere ganger i løpet av dagen.

– Vi har to gudstjenester den dagen. I den første vil kongefamilien og regjeringsmedlemmer være til stede. I den andre er alle hjertelig velkommen. Vi har plass til 1000 personer i kirken og jeg tror nok vi får plass til de som ønsker å komme, sier domprost Olav Dag Hauge.

Også foran høyblokka i Regjeringskvartalet, skal regjeringen avholde sin minneseremoni søndag.

Endelig ferdig

På baksiden, bærer bygningene fortsatt sterkt preg av det som skjedde for snart ett år siden. Torsdag markerte Statsbygg at de er ferdige med å rydde opp etter terrorangrepet. 4300 tonn med bygningsavfall er fjernet og oppryddingen har kostet over 300 millioner kroner.

Det er fortsatt ikke klart hva som vil skje med bygningene i Regjeringskvartalet.

Fornyingsminister Rigmor Aasrud har et sterkt ønske om å samle enda flere departementer i ett kvartal. Hun vil blant annet ha utenriksdepartementet til kvartalet.

– Det vil være mest hensiktsmessig å samle regjeringskontorene på ett sted slik at vi kan gjøre de nødvendige skjermingstiltakene på ett sted, sier Aaserud.