For ett år siden var verden vitne til en enorm tragedie. Terrorangrepene i Norge tok livet av 77 mennesker, skadet hundrevis, og kastet en hel nasjon ut i sorg, sier Clinton i en offisiell hilsen som ble sendt ut fra den amerikanske ambassaden i Oslo i dag.

Den amerikanske utenriksministeren har flere ganger uttrykt sin beundring for hvordan det norske samfunnet taklet sorgen og følelsene i etterkant av 22. juli. Et budskap hun gjentar også i denne hilsenen.

– I kjølvannet av katastrofen svarte Norges ledere med en oppfordring om mer demokrati, mer åpenhet og mer humanitet, noe som bekreftet Norges verdier. Det norske folk nektet å la disse angrepene svekke deres ånd.

Møtte overlevende

Dette inntrykket fikk Clinton bekreftet da hun var i Norge i starten av juni. Under sitt besøk i Oslo og Tromsø møtte hun flere fra sentralstyret i AUF. Dette gjorde stort inntrykk på en av verdens mektigste ledere.

– Vi snakket om deres liv og deres håp, og jeg ble slått av hvor fremtidsrettede, målrettede og medfølende de var. De bryr seg om andre mennesker og ønsker å finne måter vi kan samarbeide på for å forbedre folks liv.

En av ungdommene hun møtte i Oslo rådhus var Khamshajiny Gunaratnam. Til Dagbladet forteller hun at Hillary ba de være på fornavn under det korte møtet.

– Hun virket veldig nær og interessert hele tiden. Det var Gry Larsen som spurte helt i starten om vi kunne kalle henne Hillary. Og «of course» kom før vi rakk å blunke, sier Kamzy til avisen.

Minnes ofrene

På vegne av det amerikanske utenriksdepartementet ønsker hun å minnes ofrene fra 22. juli nå i forkant av ettårsmarkeringen.

– Mens vi minnes alle de vi mistet og alle de som ble påvirket av de tragiske hendelsene for et år siden, bekrefter USA sin sterke støtte til det norske folk, og vårt dype og varige vennskap, sier Clinton.

MØTTE AUF-UNGDOMMER: USAs utenriksminister Hillary Clinton sammen med statssekretær Gry Larsen, Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre, USAs ambassadør Barry White og medlemmer av AUFs sentralstyre i Oslo Rådhus, 1. juni, 2012.