19. juli 1957 stod fem menn tett sammen i ørkenen 105 kilometer nord for Las Vegas i USA. En sjette person som også var til stede er ikke synlig i bildet.

Grunnen til at de stod der de gjorde var at de hadde meldt seg frivillig til å stå rett under en atomeksplosjon. Den eneste som ikke var der frivillig var fotografen.

2000 tonn med TNT

I videoen ser vi to F-89 Scorpion jagerfly nærme seg området fra høyre. Ett av flyene avfyrer et missil med et atomstridshode som noen sekunder senere eksploderer i et lysglimt 5500 meter over hodene til de frivillige.

Så kommer smellet og trykkbølgen. Bomben hadde en kraft tilsvarende 2000 tonn med TNT.

Med seg ut i ørkenen hadde de også en lydopptager. Vi kan høre de fem snakke begeistret om det de har vært med på.

– Det er synd at ikke alle andre kunne være her ut på «ground zero» med oss, sier en offiserene på opptaket.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TRYKKBØLGEN TREFFER: Fem frivillige og ufrivillig fotograf stod under en atombombe. Her blir de truffet av trykkbølgen. (Foto: George Yoshitake)

Gryende bekymring

Opptakene var bestilt av det amerikanske luftforsvaret som ønsket å demonstrere at «små» atombomber var sikre å avfyre i atmosfæren, skriver NPR.

Det var en gryende bekymring i den amerikanske befolkningen for at det kjernefysiske nedfallet som fulgte testbombene kanskje ikke var så sunt.

At kjernefysiske eksplosjoner ikke var sunt for folkehelsen er bevist. Frem til nå har myndighetene i USA utbetalt 5 milliarder kroner (813 mill. USD) i erstatninger til innbyggere som har blitt syke som følge prøvesprengningene som pågikk fra 1945 til 1992.

GRATULERER HVERANDRE: Fem frivillige og ufrivillig fotograf stod under en atombombe. Her gratulerer de hverandre etter eksplosjonen. (Foto: George Yoshitake)