NORGES VAKRESTE? Sherpaer fra Nepal har sørget for at den nye stien opp til Fanaråken i Jotunheimen har blitt spektakulær. 11. august arrangeres motbakkeløpet Fanaråken Opp for tiende gang. Hva er din favoritturløype? Si din mening i kommentarfeltet! (Foto: Christian Prestegård/)
NORGES VAKRESTE? Sherpaer fra Nepal har sørget for at den nye stien opp til Fanaråken i Jotunheimen har blitt spektakulær. 11. august arrangeres motbakkeløpet Fanaråken Opp for tiende gang. Hva er din favoritturløype? Si din mening i kommentarfeltet! (Foto: Christian Prestegård/)

Er dette Norges vakreste joggeløype?

Her er den nye stien som kan gi rekordraskt jubileum.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Første treningsapp på norsk ute nå

Motbakkeløpet Fanaråken Opp i Jotunheimen regnes som et av de mest spektakulære i sitt slag. Løpet har Nord-Europas høyeste målgang 2068 meter over havet.

11. august arrangeres løpet for tiende året på rad, og arrangøren håper på nye rekorder i den utbedrede traseen.

HARD JOBB: I tre år har disse sherpaene løftet stein for å utbedre traseen opp til 2068 meter høye Fanaråken. (Foto: Christian Prestegård/)

LES OGSÅ: Derfor kan ungdommen slå deg i motbakkene

– I tre år har sherpaer fra Nepal jobbet og slitt for å utbedre traseen. De har gjort en utmerket jobb. Dette har blitt den beste stien til noen fjelltopp, sier primus motor Christian Prestegård til TV 2 Sporty.

Er du enig? Si din mening i kommentarfeltet nedenfor!

UTENLANDSK TOUCH: Fanaråken Opp feirer tiårsjubileum. Sherpaer fra Nepal har utbedret traseen slik at internasjonale stjerner, her ved Richard Bartale og Henry Kiplagat, kan kjempe om nye rekorder. (Foto: Christian Prestegård/)

Gode hjelpere
Sherpa er en folkegruppe som bor i fjellområdene Øst i Himalaya, i Nepal, India og Tibet. De er kjent for sin arbeidskapasitet i store høyder, ikke minst på fjellekspedisjoner.

Sherpaer har utbedret flere kjente norske motbakketraseer i Norge de senere årene, deriblant Skåla i Nordfjord og Stoltzekleiven i Bergen.

Test deg selv: Hvor gammel er kroppen din?

Store premier
Arbeidsomme sherpaer og lynraske afrikanere er to stikkord for årets Fanaråken Opp.

Med ny og forbedret trasé er sjansene gode for lynraske tider. Nærmere 50.000 kroner ligger i premiepotten til de beste, og ytterligere premier for 150.000 kroner skal deles ut.

NORGES VAKRESTE? Den nye stien opp til Fanaråken i Jotunheimen har blitt spektakulær. Hva er din favoritturløype? Si din mening i kommentarfeltet! (Foto: Christian Prestegård/)

LES OGSÅ: Her er Norges lengste og tøffeste motbakkeløp

Mulig for alle
Fannaråkhytta er åpen sommerstid og Norges høyest beliggende overnattingssted. Du kan bestige fjellet fra Sognefjellsveien via Storfonni, fra Turtagrø og Skogadalsbøen via Jervvassdalen.

Fannaråken er et populært turmål både for fjellvandrere og for dem som samler på topper over 2000 m.

Å bestige toppen krever ingen spesielle forutsetninger unntatt normal fysisk form.

Fra Turtagrø (ca. 8 km) tar turen 4–5 timer opp og 3–4 timer ned i normalt gangtempo.

LES OGSÅ: Vi løper i motbakker som aldri før

Rekordløperne
Tomas Bereket fra Larvik Turn/Eritrea innehar løyperekorden for menn i Fanaråken på 57.30. May Britt Buer har rekorden for kvinner: 1.09.44.

De gamle rekordane til Anita Håkenstad Evertsen på 1.05.53 (2007) og Jon Tvedt på 57.18 (2008) er fredet ettersom løypa i dag er 600 meter lenger enn den som ble brukt frem til 2009.

Da Fanaråken Opp ble stiftet i 2003 fantes det bare ni motbakkeløp i Norge. I fjor var tallet 150, og antallet deltakere nærmere 45.000.

MOTBAKKE: Et av de tøffeste motbakkeløpene i Norge er Skåla 1848 meter rett opp i Loen i Stryn kommune. Til gjengjeld er utsikten fra toppen upåklagelig. Her Anita Håkenstad Evertsen og Kristin Størmer Steira i fint driv. (Foto: Anne Jenny Dvergsdal)

LES OGSÅ: Stadig flere dør av dette

Ny rekord?
Deltakerrekorden i Fanaråken Opp er 568, og i år håper man å passere 600 løpere. Men du må stå tidlig opp, for trimklassen starter allerede klokken 07.30 og frem til klokken 10.00. Etter premieutdelingen blir det grillparty på Skjolden-Brygge/Skjolden Resort.

I herreklassen blir det duell mellom fjorårsvinner Tomas Bereket fra Eritrea og John Sombol fra Kenya. De får konkurranse av gode fjelløpere fra England (Orlando Edwards), Frankrike, Nederland, Sverige og Norge. Bare Skåla Opp (18. august) har større internasjonal deltakelse.

LES OGSÅ: Terminliste motbakkeløp i Norge

Anita Håkenstad Evertsen gjør comeback og skal kjempe om seieren med Angela Mudge fra Skottland som har VM-gull i fjelløping.

På jakt etter treningsutstyr? Sjekk tilbudene i Sportybutikken!