Harald Føsker ble nesten blind da bomben smalt utenfor regjeringskvartalet 22. juli i fjor. I oktober året før mistet han sønnen sin i en basehoppulykke.

I kveld møter du han på «Trude» på TV 2 klokken 21.40.

Les også: Synger sangen som hjelper henne å ta vare på minnene

Se deler av intervjuet med Føsker i videoen øverst.

Sønnen døde ni måneder tidligere

Føsker var tilfeldigvis innom jobben i regjeringskvartalet for å printe ut noen flybilletter og hente noen dokumenter før han skulle dra til Europarådet i Strasbourg mandagen etter.

Dette skulle vise seg å bli skjebnesvangert.

– Det føltes som et vanvittig smell. Det var som å bli slått veldig, veldig hardt med et balltre i ansiktet. Jeg våknet opp og hang over et eller annet. Jeg husker at jeg tenkte «dette er en terrorbombe», sier Føsker som i dag har et syn på mellom 15 og 20 prosent.

Den dagen Føsker ble offer for terrorbomben, så var han allerede en mann i sorg. Sønnen Yngve døde bare ni måneder tidligere i en basehoppulykke.

– Det er vel det tyngste noen foreldre kan oppleve. Så jeg lå nede for telling. På en måte blir det som hendte med meg 22. juli en bagatell mot den sorgen og det tapet jeg allerede bar på, sier han.

Les også: Utøya-redningsmann etter heltedåden: – Livet ble meningsløst

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Harald Føsker

Tanker som er vanskelige å takle

22. juli var det mange som mistet barna sine, og Føsker har møtt flere av foreldrene etterpå.

– Da var det veldig godt å gi hverandre en klem og vise følelser og tenke på hverandre. Sorgen jeg, og andre foreldre, har etter denne typen hendelser vil alltid være der, sier han og forteller at tankene om sønnen av og til kommer veldig opp.

– Det skyldes nok hendelser fra det jeg nå gjennomgår selv. Tankene om hva som skjedde med Yngve blir vitalisert igjen. Jeg tenker av og til på «fikk han tenkt noe før det skjedde» og «hva skjedde egentlig»? Slike tanker kommer opp og de er vanskelige å takle, forteller Føsker til programleder Trude Teige.

Hele intervjuet med Harald Føsker kan du se på «Trude» i kveld klokken 21.40. Der møter du også Otto og Erik som reddet mange liv med båtene sine ved Utøya, Renate Tårnes som ringte politiet mens hun gjemte seg på et toalett og Kripos-etterforsker Knut Rykhus som gikk i land på Utøya tidlig om morgenen lørdag 23. juli.

Les også: Kripos-etterforsker gråt da siste kiste ble sendt fra Utøya