Robin van Persie
Robin van Persie

Alsaker om «Silly Season»: – Van Persies fremtid avgjør storklubbenes spillerjakt

Øyvind Alsaker tror de største klubbene i Premier League viser mer «edruelighet» i spillerjakten. Sjekk de dyreste britiske overgangene her.

Vil du se Barclays Premier League og TV 2 SPORT? Her bestiller du fotballpakkene

Overgangsvinduet er åpent og spekulasjonene om mulige stjernekjøp til de ulike klubbene herjer i engelske tabloider.

LES OGSÅ: Her er «Silly Seasons» heteste spillere

Den heteste spilleren på ryktebørsen for øyeblikket er imidlertid Arsenals Robin van Persie.

Daglig verserer det nye spekulasjoner rundt forrige sesongs toppscorer, etter at nederlenderen gjorde det klart at han ikke vil forlenge med Arsenal.

HÅPER PÅ MONTENEGRO - FRYKTER FRANKRIKE: TV 2-kommentator Øyvind Alsaker. (Foto: Holm, Morten/SCANPIX)
HÅPER PÅ MONTENEGRO - FRYKTER FRANKRIKE: TV 2-kommentator Øyvind Alsaker. (Foto: Holm, Morten/SCANPIX)

– Van Persies fremtid legger på mange måter føringen for både Arsenal, Manchester City og Manchester United

– Van Persies fremtid avgjør
TV 2 Sportens kommentator Øyvind Alsaker tror Robin van Persies fremtid avgjør mye av spillerjakten til de største klubbene i Premier League.

– Van Persies fremtid legger på mange måter føringen for både Arsenal, Manchester City og Manchester United. For den klubben som lander van Persie vil nok avslutte jakten på andre spillere, konstaterer Alsaker.

Før han utdyper sitt resonnement:

– Van Persie er en verdensklassespiller som er tilgjengelig og muligens til salgs. Samtidig så kan han skrive ny kontrakt med Arsenal. Mange klubber, som Manchester City og Manchester United, vil nok følge med på hva som skjer der, og forholder seg rolige inntil van Persie sin fremtid er avklart, sier Alsaker.

Arsenal har hittil i sommer hentet inn Olivier Giroud og Lukas Podolski. Men mister London-klubben van Persie «nullstilles» de, mener Alsaker.

– Olivier Giroud og Lukas Podolski er to flotte signeringer. Men faller det sammen med en exit for van Persie så blekner det litt, for å si det sånn. Jeg synes da at Arsenal på en måte «nullstilles» i forhold til den troppen de hadde i fjor, oppsummerer Alsaker.

Premier League i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

Robbie Van Persie (Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT/Afp)
Robbie Van Persie (Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT/Afp)

– Det er for meg en opplagt styrkelse av laget, og et nødvendig generasjonsskifte nå som Chelsea har mistet Didier Drogba

– Chelsea er opplagt styrket
London-rival Chelsea har allerede sikret seg stjerneskuddene Eden Hazard og Marko Marin. Alsaker synes Chelsea ser ut som den klubben som foreløpig har gjort de beste signeringene.

– Chelsea har hentet inn Hazard, som var ønsket av de fleste storklubbene i Europa. I tillegg har de hentet inn lovende Marin. Det er for meg en opplagt styrkelse av laget, og et nødvendig generasjonsskifte nå som Chelsea har mistet Didier Drogba, mener Alsaker.

– Dessuten ser de ut som om Chelsea også er i ferd med å sikre seg det brasilianske stortalentet Oscar. At Chelsea punger ut 240 millioner kroner for en 20-åring viser en enorm handlekraft fra Roman Abramovitsj’s side, mener han.

Foreløpig har Manchester United kun sikret seg Shinji Kagawa foran kommende sesong. Men Alsaker tror neppe Sir Alex Ferguson er ferdig med innkjøpene før Premier League-starten 18. august.

– United har fått Kagawa og det viser at Ferguson ønsker seg kjappe bein på midtbanen. Jeg har sett at Joao Moutinho er blitt koblet til klubben, og det tror jeg kan være et riktig kjøp av Ferguson i så fall. Han er dyktig på kontringsspill, en sikker pasningsspiller og viste seg som en god og effektiv midtbanespiller for Portugal under EM, poengterer Alsaker.

LES OGSÅ: Her er EMs mest ettertraktede spillere
LES OGSÅ: Her er verdens mest verdifulle stjerneskudd

Luka Modric (Foto: Sang Tan/Ap)
Luka Modric (Foto: Sang Tan/Ap)

– Han er ingen Modric
I tillegg til van Persie er kanskje Luka Modric den spilleren det har vært mest spekulasjoner rundt i sommer.

– Jan Vertonghen er en god signering for Tottenham og Gylfi Sigurdsson en solid spiller. Men han er ingen Luka Modric, som Spurs risikerer å miste, poengterer Alsaker.

Andy Carroll er blitt sterkt koblet til en retur til Newcastle. Det er ikke nødvendig en nedtur for Liverpool-fansen, tror Alsaker.

– Brendan Rogders vil nok spille på en annen måte, og spørsmålet er om Carroll er rett «type» for ham i spillestilen. Selger Liverpool Carroll så kan det skaffe dem midler til litt større fisk og som passer bedre inn i Rodgers måte å spille på, minner Alsaker om.

Manchester City har som kjent punget ut milliarder på spillerkjøp de siste årene.

Og i januar 2011 ble som kjent Fernando Torres kjøp for 500 millioner kroner til Chelsea fra Liverpool – og nevnte Carroll for 350 millioner kroner fra Newcastle til Liverpool.

Premier League i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

Fernando Torres jubler for scoring mot QPR. (Foto: Anthony Devlin/Pa Photos)
Fernando Torres jubler for scoring mot QPR. (Foto: Anthony Devlin/Pa Photos)

Tviler på rekordoverganger
Alsaker tviler på om det blir mange store overganger under dette vinduet.

– Jeg tror de største klubbene vil vise mer edruelighet, for å si det på den måten. Fifas fair play-regler er bare to år unna og klubbene må se gjennom sin virksomhet, understreker kommentatoren.

– Når det er sagt så tror jeg nok at vi får se at de største klubbene blar opp for et unikt talent. Men jeg tviler på at vi får se en klubb som slår den britiske overgangsrekorden, mener han.

Her er de dyreste kjøpene i Premier League:
(Overgangssummer oppgitt i pund da kursen på pund varierer fra år til år):

Fernando Torres - £50m Liverpool til Chelsea, januar 2011
Sergio Aguero - £38m Atletico Madrid til Manchester City, juli 2011
Andy Carroll - £35m Newcastle Utd til Liverpool, januar 2011
Robinho - £32.5m Real Madrid til Man City, september 2008
Andriy Sjevtsjenko - £30.8m AC Milan til Chelsea, juli 2006
Dimitar Berbatov - £30.75m Tottenham til Man Utd, september 2008
Rio Ferdinand - £29.1m Leeds United til Manchester United, juli 2002