– Hvis man kan ta ny eksamen på sommeren, slipper man å sette livet på vent ett år, sier leder i Unge Høyre, Paul Joakim Sandøy til tv2.no.

Aldri før har Samordna Opptak sendt ut så mange tilbud om studieplass som i år. 79.404 personer har fått tilbud om plass på høyere utdanning. Det er 4900 flere enn i fjor, noe som tilsvarer en økning på 6,5 prosent.

Rundt 60 prosent av søkerne får begynne på sitt førstevalg i august.

LES OGSÅ:Katastroferesultat etter matteeksamen i videregående skole

Sommerskole

Unge Høyre mener at de som ikke kommer inn på studiet de ønsker, må få en mulighet til å forbedre karakterene raskt.

– Med sommerskole og påfølgende eksamen kan toppmotiverte elever ta fag de mangler, og samtidig starte rett på studier etter fullført videregående skole, sier Sandøy.

LES OGSÅ: Ungdommen vil ha mer praksis og mindre teori

– Slipper å sette livet på vent

9748 strøk på eksamen i videregående skole i år, og foreløpig er rundt 14.000 kvalifiserte søkere uten studieplass. Ungdomspartiet mener disse må få en mulighet til å komme inn på studiene de ønsker allerede til høsten.

– I dag ser vi at mange bruker ett eller flere år ekstra på å forbedre karakteren sin etter videregående for å komme inn på drømmestudiet. Vi ønsker å fange opp disse med én gang, slik at de kan bruke sommerferien på å forbedre karakteren eller stå i et fag, sier Sandøy.

– Dette gjør at du slipper å sette livet ditt ett år på vent fordi det ikke gikk så bra på eksamen som du håpet, legger han til.

LES OGSÅ: Nå blir studenter svartelistet om de fusker

Vil løse to problemer

Slik ordningen er i dag, må de som stryker på eksamen vente et helt år før de kan søke på nytt. Unge Høyre vil med forslaget hjelpe både dem og de som vil forbedre karakterene sine.

Universitetene og høyskolene holder åpne et visst antall plasser til et annenopptak, der de med forbedrede karakterer er innberegnet.

– Elever som ikke har vitnemål fra videregående blir i dag overlatt til seg selv. Med sommerskole får disse anledning til å følges opp og få vitnemål og muligheten til høyere utdanning med en gang de er ferdige på videregående, uten å måtte ta initiativ til privatisteksamen i årene etterpå, sier ungdomspolitikeren.

LES OGSÅ: Kenneth (21) startet egen eliteskole

Etter Oslo-modellen

Oslo har allerede en skole som blir arrangert av utdanningsetaten hver sommer.

– Sommerskolen vi vil ha innført skal organiseres på akkurat samme måte, bortsett fra at de kan gi eksamenskarakterer, forklarer Sandøy.

Han mener at ettersom det er fylkeskommunene som er ansvarlige for den videregående utdanning, må de også ha ansvar for sommerskolene.

Sandøy påpeker at det i dag er 800.000 mennesker utenfor arbeidslivet i Norge, og at altfor mange av disse er unge mennesker.

– Dette er et forslag som vil hjelpe flere mennesker å komme inn i arbeidslivet, og videre på den utdanningen de ønsker seg. Jeg er for alle tiltak som gjør at utenforskapet blir mindre, avslutter Unge Høyre-lederen.

LES OGSÅ: Elever får bruke internett på eksamen