Angrepet mot en turistbuss på flyplassen i Burgas i Bulgaria onsdag ettermiddag ble mest sannsynlig utført av en selvmordsbomber. Det bekrefter Bulgarias innenriksminister torsdag.

Sju ble drept, inkludert selvmordsbomberen, og flere titalls er skadet etter angrepet i 17.30-tiden onsdag. Turistbussen skulle frakte gruppen med israelske ungdommer til det populære feriestedet Sunny Beach ved Svartehavet. Et feriested som er svært populært blant israelere.

Fem av de drepte er israelere, mens den bulgarske bussjåføren døde på sykehuset.

Innenriksminister Tsvetan Tsvetanov. (Foto: SCANPIX)

Var utkledd som turist

Den antatte selvmordsbomberens identitet og nasjonalitet er ikke kjent, men ifølge Bulgarias innenriksminister Tsvetan Tsvetanov er det funnet et falskt amerikansk førerkort fra delstaten Michigan som nå er sendt til FBI for analyse.

Tsvetanov opplyste torsdag at politiet har gransket overvåkingsbilder fra flyplassen som viser en mistenkelig person rundt en time før angrepet, melder nyhetsbyrået AP. Personen var utkledd som en turist med bermudashorts og ryggsekk, opplyste innenriksministeren på en pressekonferanse.

– Han så ut som alle de andre, uttalte Tsvetanov ifølge Reuters.

Senere torsdag opplyste innenriksministeren at de også har sikret seg fingeravtrykk og DNA-spor som skal undersøkes.

Også en talsmann for det israelske forsvarsdepartementet bekrefter at det var en selvmordsbomber som sto bak, melder den israelske avisen Haaretz.

Bulgarsk politi har sikret seg DNA-prøver fra den antatte selvmordsbomberen som skal sjekkes opp mot registre i forsøk på å finne identiteten.

TITALLS SKADD: En av de flere titalls skadde fraktes fra sykehuset i Burgas. (Foto: STOYAN NENOV/Reuters)

FBI har tilbudt hjelp til etterforskningen av angrepet, noe som også ble bekreftet av USAs president Barack Obama da han fordømte terrorangrepet.

Også Norge føyer seg inn i rekken av land som fordømmer angrepet.

– Jeg fordømmer terrorhandlingen som fant sted i Bulgaria. Våre tanker går til de som er rammet av terroranslaget og deres familier, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre onsdag.

LES OGSÅ: Jan Trygve og sonen var innesperra på flyplassen i Burgas

Iran tilbakeviser

Israel sendte umiddelbart militært helsepersonell til Bulgaria for å bistå i redningsarbeidet.

Rundt 100 israelere som ikke ble skadet i angrepet eller som ville avbryte ferieturen, har fått tilbud om å fly hjem med et fly fra den bulgarske regjeringen.

– Vi var på vei inn i bussen da vi etter få sekunder hørte et kraftig smell, forteller israelske Gal Malka til AP. Ungdommen ble lettere skadet i angrepet.

Kort tid etter angrepet var Israels statsminister ute og anklaget Iran for å stå bak angrepet. Beskyldningene er den siste i en lang rekke beskyldninger om at Iran står bak planlegging av angrep mot israelske statsborgere.

– Alt peker mot Iran, sa statsminister Benjamin Netanyahu onsdag og lovet at Israel vil svare med makt på angrepet.

Samtidig tilbakeviser Irans statskanal anklagene om at myndighetene i Teheran står bak aksjonen. Regimet til president Mahmoud Ahmadinejad har i årevis hatt et horn i siden til Israel, med en stadig mer aggressiv krigsretorikk på begge sider.

ANKLAGER IRAN: Israels statsminister Benjamin Netanyahu hevder Iran står bak angrepet mot israelere i Bulgaria. (Foto: Ronen Zvulun/Ap)

– Uttalelsene fra Benjamin Netanyaho er sensasjonalistiske og tåpelige, heter det i en kommentar.

LES OGSÅ: Israel anklager Iran for terrorangrep

– Vi hørte et sinnsykt smell

Bulgaria er et populært reisemål for mange nordmenn. Norsk UD har ikke full oversikt over antall nordmenn som ferierer i området, men ifølge turoperatøren Star Tour har de for tiden 2600 gjester i landet.

Til tross for terrorangrepet endrer ikke UD sine reiseråd for Bulgaria.

Norske Julia Flaten var på flyplassen sammen med sin mor da eksplosjonen inntraff.

– Vi hadde akkurat kommet inn på flyplassen og skulle veie bagasjen. Plutselig hørte vi et sinnsykt smell og så begynte alle å løpe, fortalte 18-åringen til tv2.no onsdag.

LES OGSÅ: Star Tour: – Vi har sendt ut sms til alle våre gjester

ÅTTE DREPT: En av de overlevende fra dødsbussen assisteres av israelsk personell i Bulgaria. (Foto: Reuters)